A világméretű elektronikus megfigyelőrendszer elleni kampány szervezői maguk is elismerik, hogy igen valószínűtlen az Echelon teljes összeomlasztása. De mégis jobb ellenkezést mutatni, mint passzívan hagyni, hogy ellenőrizzék a kommunikációnkat – írja Scully, az egyik szervező a Cipherwar weboldalon.

Echelon-ellenes napot hirdettek október 21-ére amerikai internetes aktivisták. A Jam Echelon Day (dugítsd el az Echelont!) napján a magánszféra védelmével foglalkozó Cipherwar weboldal készítői kulcsszavakkal teletömött elektronikus levelekkel akarják túlterhelni a világméretű megfigyelőhálózatot.

A szervezők az online demonstráció sikerét elősegítendő már megjelentettek egy 1700 szavas listát. A kizárólag angol nyelvű kifejezések között található például a “virus”, az “MI6” (az angol titkosszolgálat) és az “espionage” (kémkedés).

A Jam Echelon Day szervezői maguk is elismerik, hogy igen valószínűtlen az elektronikus megfigyelés teljes összeomlasztása. De mégis jobb ellenkezést mutatni, mint passzívan hagyni, hogy ellenőrizzék a kommunikációnkat – írja Scully, az egyik szervező a Cipherwar weboldalon. Egyébként is a Jam Echelon Day célja mindenekelőtt az e-mail és magánszféra védelmének tudatosítása.

Biztonsági szakértők az akciónak nem adnak sok esélyt a sikerre. Abból indulnak ki, hogy az Echelon nem annyira kulcsszavakra, hanem sokkal inkább kommunikációs mintákra van kihegyezve. “Az Echelon egy igen fejlett mesterséges intelligencia szoftverrel rendelkezik, amely képes felismerni és elemezni a szavak közti összefüggéseket” – nyilatkozott az MSNBC-nek Simon Davies, a Privacy International igazgatója.

Az Európai Parlament vizsgálóbizottsága májusban arra a következtetésre jutott, hogy létezik az Egyesül Államok Echelon néven ismert világméretű elektronikus lehallgatóhálózata, melynek jelenlétét titkolják. Az USA és szövetségesei (Nagy-Britannia, Új-Zéland, Kanada, Ausztrália) mindenesetre továbbra is tagadják az Echelon létét.