Románia lát lehetőséget arra, hogy szakértői szinten megoldásokat találjanak a státustörvénnyel kapcsolatos kérdésekre, jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Adrian Nastase román miniszterelnök, Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott tárgyalásai után. Orbán Viktor több javaslatot tett a kétoldalú kapcsolatok erősítésére.

Az eredetileg egy órára tervezett megbeszélés majdnem két órára nyúlt. A találkozót követő sajtóértekezleten Adrian Nastase az MTI kérdésére elmondta, hogy a román fél egyelőre eláll attól a kérésétől, hogy a magyar státustörvény végrehajtását mindaddig függesszék fel, amíg Magyarország az EU tagja nem lesz.

A román miniszterelnök szerint, a mostani megbeszélések lehetőséget adtak arra, hogy a tárgyalásokat folytassák szakértői szinten. Ezekre szeptemberben a magyar-román kormányközi vegyes bizottság keretében kerül sor. Adrian Nastase úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint a magyar státustörvény nagyon nehezen lesz végrehajtható Románia területén. Mint mondta, ha szeptember közepéig a vegyes bizottságban nem sikerül érdemi megállapodásra jutni, a kérdés a román parlament elé kerül.

Orbán Viktor a maga részéről elmondta, hogy öt konkrét javaslatot tett a magyar-román kapcsolatok erősítésére. A találkozót mindkét fél rendkívül nyíltnak, őszintének és hasznosnak nevezte. Orbán Viktor hozzátette: biztató jeleket lát a folytatásra. Ezzel kapcsolatban megerősítette Adrian Nastase Budapestre szóló hivatalos meghívását.