Közösség elleni izgatás gyanújával hétfőn feljelentést tett hat zsidó szervezet a Fővárosi Főügyészség Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalánál ismeretlen tettesek ellen a MIÉP elmúlt heti, a Ferencváros labdarúgó csapatának eladásáról szóló sajtótájékoztatója és az azt követő megnyilvánulások kapcsán – közölte Egri Oszkár jogi képviselő az MTI-vel.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) illetékese elmondta: meggyőződésük szerint “ezzel a magatartással az elkövetők átlépték a véleménynyilvánítás szabadságának határát”.

Egri Oszkár tájékoztatása szerint abban bíznak, hogy feljelentésük nyomán megindul a nyomozás.Közölte: feljelentésükhöz mellékelték a MIÉP sajtótájékoztatóján készült hangkazettát, különböző sajtódokumentumokat, valamint fényképfelvételeket a szombati Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzésről.

Úgy vélik ugyanis, hogy a fotókon “tükröződik a sajtótájékoztató eredménye”.

A feljelentést a Mazsihisz mellett a Budapesti Zsidó Hitközség, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, valamint a Füst Milán Szellemi Páholy vezetői írták alá.

Egri Oszkár jelezte azt is, hogy a B’Nai B’Rith Alapítvány már korábban megtette külön feljelentését az ügyben.