A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vásárolja fel a zsebszerződésekkel külföldieknek átjátszott földeket, amennyiben a magyar gazdák elállnak előző akaratuktól, és nem kívánják földjüket megművelni.

Ezt Boros Imre PHARE ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, a zsebszerződésekkel foglalkozó miniszteri bizottság vezetője jelentette be szerdán Budapesten azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével tanácskozott a testület. A megbeszélés részleteiről Vonza András elmondta: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a megyei földművelésügyi hivatalok és a gazdajegyzők segítségével vásárolja majd fel a felajánlott földeket napi árfolyamon. Ez valóban napi árfolyam lesz – szögezte le a miniszter -, nem cáfolva az MTI értesülését, hogy ez 200-300 ezer forint lehet majd hektáronként.

Az agrártárca vezetője jelezte azt is, hogy a végrehajtásról a jövő héten egyeztet Stumpf István kancelláriaminiszter és a KVI vezetője. Ezt követően adja majd ki a kancelláriaminiszter azt a végrehajtási utasítást, amelynek alapján a tranzakciók megkezdődhetnek. Az agrárminiszter közölte, hogy a kérdéskört szabályozó törvénycsomag az általa vezetett tárcánál várhatóan még e hónap végéig elkészül. A zsebszerződésekkel külföldieknek átjátszott földek állami megvásárlására a már korábban jelzett ötmilliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a kormány már az idei költségvetésben a Nemzeti Földalap működtetésére különített el. A miniszter az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a felvásárolt földeket bérbe adással hasznosítják majd.