Németországban szerdán hatályba lépett az azonos neműek házasságkötését engedélyező törvény. Az országban az első élettársi viszonyt egyneműek között Berlin schönebergi kerületének községházában jegyezték be: egy leszbikus pár pecsételte meg hivatalosan tartós együttélését.

A jogszabály az élet több területén ugyanolyan jogokat biztosít a kapcsolatukat törvényesítő egynemű pároknak, mint amilyen a különneműeket megilleti, így felvehetik egymás családnevét, s egyikük elhunytával a másik partner az elhunyt örököse lesz. A homoszexuálisok egyénileg ugyan már örökbe fogadhatnak gyerekeket, ezt a jogot viszont a törvény az egynemű pároknak nem adja meg, adoptálás továbbra is csak egyénileg lehetséges. A decemberben elfogadott törvény értelmében az egynemű párok együttélésük hivatalos bejegyzését kérhetik az anyakönyvi hivatalban vagy a községházán. Az illetékes hatóság kiválasztása azonban tartományi hatáskörbe tartozik.

A törvény hatályba lépése ellenére egyelőre nem minden szövetségi tartományban kelhetnek egybe a meleg párok. Bajorország, amely Szászországgal és Türingiával a szövetségi alkotmánybíróságon el akarta halasztani a törvény életbe léptetését, még nem hozta meg a szövetségi törvény érvényesítését lehetővé tevő tartományi jogszabályokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hessenben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában sincs még megfelelő tartományi jogszabály, noha ez utóbbi tartományok kormányainak nincsenek politikai fenntartásai az egyneműek házasságkötésével szemben. A törvény hatályba lépésének első napján számos egynemű pár jegyeztette be a hatóságok előtt élettársi viszonyát. A homoszexuális voltát nyíltan vállaló Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere nyílt levélben köszöntött egy homoszexuális és egy leszbikus párt, és gratulált bátorságukhoz, hogy nyíltan vállalják másságukat. Volker Beck, a Zöldek jogpolitikai szóvivője, a törvény “atyja” Hamburgban egy homoszexuális pár esküvői tanúja volt. A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti ügyvezetője gratulált az élettársi viszonyukat törvényesítő egynemű pároknak. Az olyan partneri viszony, amelyben két ember felelősséget vállal egymásért, megérdemli a társadalom és az állam tiszteletét – hangoztatta Jörg van Essen.A felmérések szerint a közvélemény valamivel több mint 50 százaléka egyetért a törvénnyel.