Ha minden igaz, akkor a közeljövőtől kezdve az FBI-nak rendszeresen be kell majd számolnia róla, hogy hogyan és mire használja fel a Carnivore néven ismertté vált online figyelő rendszert.

A U.S. House of Representatives által elfogadott jogszabály (melyet a még a Szenátusnak is el kell fogadnia) nem korlátozza majd az FBI-t a korábban Carnivore-nek, ma DCS 100

  • nek nevezett rendszer használatában, ám az ügynökségnek minden évben részletes beszámolót kell készítenie a használatáról. Tehát túl azon, hogy kit, miért, mikor és hol figyeltek meg vele, az FBI-nak arról is számot kell adnia, hogy ki ellenőrizte a Carnivore használatát; melyik bíróság és milyen törvénnyel kapcsolatban adott engedélyt a használatára, és milyen, egyéb információkat gyűjtöttek vele az adott céllal kapcsolatos információk mellett.

A bűnüldöző szervek szerint a Carnivore-ra azért van szükség, mert máskülönben nem lehetne hatékonyan fellépni az online bűnözők (terroristák, kémek, csalók, gyermekpornográfiát terjesztők és a többiek) ellen, ezért az FBI a bírósági meghatalmazás birtokában felinstallálhatja a Carnivore-t az internet szolgáltató szerverére, hogy képes legyen a gyanúsított levelezését, böngészését és egyéb online tevékenységeit nyomon követni.Dick Armey szenátor és jogászok nyomására a Justice Department tavaly kezdett el a kérdéssel foglalkozni; John Ashcroft igazságügy-miniszter pedig vizsgálatot rendelt el. Armey szerint “bár még koránt sincsen lezárva az ügy, ezzel két lépést tettünk a jó irányba.”