Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető szerint Magyarországon valós ok, vagy alapos gyanú nélkül nem kezdeményeznek senkivel szemben eljárást. Erről a kisgazda politikus annak kapcsán beszélt sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten, hogy Torgyán József FKGP-elnök a párt országos vezetőségének csütörtöki ülésén felvetette annak a lehetőségét, hogy ő is Szabadi Béla volt államtitkár sorsára juthat, és előzetes letartóztatásba kerülhet. A nap folyamán a LÜ sajtóüirodája kinyilvánította: nem folyik nyomozás a politikus ellen.

Erre az esetre utódjaként Gyimóthy Géza főtitkárt jelölte meg, és arra kérte a képviselőket, hogy semmiképpen ne lépjenek ki a koalícióból.
– Amennyiben ezt olyan előjellel tette, hogy az országban valakit minden valós ok nélkül letartóztathatnak, az képtelenség, mivel Magyarország jogállam – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter.
A frakcióvezető meggyőződését fejezte ki, hogy Torgyán József az egyetlen akadálya a kisgazda egység létrehozásának, hiszen – mint mondta – az ő politikája körül van a vita.
– Gyimóthy Géza főtitkárt kisgazda szellemiségű embernek tekintem, aki bár hosszú ideje Torgyán József befolyása alatt áll, ha ez megszűnik, elképzelhető olyan jellegű tárgyalás, amely a kisgazda egység létrejöttéhez vezet – vélekedett.

A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG SZERINT NEM FOLYIK NYOMOZÁS TORGYÁN JÓZSEF ELLEN

– Az ügyészség nem nyomoz Torgyán József kisgazda pártelnök, volt földművelésügyi miniszter ellen – közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) sajtóirodájának munkatársa az MTI érdeklődésére pénteken.

Sajtóhírek szerint az FKGP országos vezetőségének csütörtöki ülésén Torgyán József arról szólt: nem tartja kizártnak, hogy Szabadi Béla volt földművelésügyi politikai államtitkárhoz hasonlóan előzetes letartóztatásba kerül.

A LÜ sajtóirodájának illetékese arra hívta fel a figyelmet: Torgyán József parlamenti képviselő, így ellene sem nyomozást, sem nyomozás-előkészítést nem lehet folytatni addig, amíg az Országgyűlés fel nem függeszti mentelmi jogát. Ezt azonban mindezidáig nem kérte a legfőbb ügyész.

A sajtómunkatárs kérdésre válaszolva elmondta: nincs tudomása arról, hogy például a korábban letartóztatott, jelenleg házi őrizetben lévő Székely Zoltán egykori kisgazda országgyűlési képviselőhöz hasonlóan Torgyán József ellen is titkos információgyűjtés folyna.

– Az ilyen jellegű ügyészi munkáról azonban természeténél fogva nem is lenne célszerű a sajtó útján tájékoztatást adni – fűzte hozzá.