Tíz éve nem volt ilyen kevés folyamatban lévő ügy a bíróságokon – közölte Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalvezetője egy tegnapi sajtóbeszélgetésen. Köszönhetően a bírák munkabírásának, valamint néhány igazgatási intézkedésnek, például a kötelező bírói adatszolgáltatásnak, a rendszeres vizsgálatoknak, a kötelezően előírt tárgyalási napoknak.

Igaz azonban az is, hogy mintegy négy százalékkal kevesebb ügy érkezett az év első felében, mint tavaly, hasonló időszakban. Ez a szám csalóka is lehet, hiszen míg a peres ügyek száma évről évre csökken, nem peres eljárás – ilyenek például a cégügyek – viszont egyre több indul.

Az év első felének bírósági ügyforgalmi statisztikájából kiderül az is, hogy a bírák 18 ezer ügygyel többet fejeztek be, mint amennyi érkezett. Így fokozatosan csökken a korábban felhalmozódott hátralék. Csakúgy, mint az egy éven túl húzódó ügyek száma. A már két vagy három éve folyamatban lévő perekben még nem sikerült hasonló eredményt elérni. Jelenleg több mint 14 ezer ügy tart már több mint két éve, és ez ezerrel több, mint tavaly, hasonló időszakban volt. Ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy ezek az igazán bonyolult és nehézkes ügyek, ezekben tűnnek el a vádlottak, több szakértői vélemény vagy éppen külföldi megkeresés szükséges.

A szabálysértési ügyek is okozhatnak további nehézséget a bíróságoknak. Számuk ugyanis jelentősen növekedett a tavalyi év első feléhez képest. Az idén eddig már negyvenezer bírói felülvizsgálatra váró ügy érkezett. A szabálysértési törvény módosításának előkészítése során számolt mennyiséget viszont már a tavalyi hatvanezer ügy is jelentősen meghaladta.