Egy újfajta szövetség és együttműködés kialakítására nyújt lehetőséget az állam és a fiatalok között az ifjúság életlehetőségeiről, s az azt segítő korosztályi intézményrendszerről szóló törvénytervezet – erről az Ifjúsági és Sportminisztérium vezetője beszélt hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Deutsch Tamás az ősszel a parlament elé kerülő, jelenleg társadalmi és közigazgatási egyeztetés alatt álló jogszabály-tervezetet ismertetve úgy vélte, hogy az új ifjúsági törvény szükségességének kérdésében generációs, nemzeti és politikai egység alakult ki a fiatalok között.

A miniszter közlése szerint az április óta tartó társadalmi egyeztetési folyamat során országosan és regionálisan 125 tanácskozást rendeztek a tervezetről.

Emlékeztetett arra is, hogy az anyag véleményezésére létrehozott, a nyitott törvényalkotást szolgáló www.ifjusag.hu honlapnak eddig több mint 125 ezer látogatója volt és a tervezet kapcsán 32 ezren fogalmaztak meg javaslatokat, illetve fejtették ki álláspontjukat.

Közölte azt is, hogy a törvény tervezett normaszövege már olvasható az említett világhálós oldalon.Tájékoztatása szerint a fiatalok aktív részvételével kidolgozott anyag a finn, az ír, az osztrák és a német ifjúsági törvények elveire, illetve elemeire épül a magyar sajátosságokat figyelembe véve.Jelezte azt is, hogy a magyar jogszabálytervezet modellként szolgálhat a hasonló szlovák, cseh és román törvény előkészítéséhez.

Deutsch Tamás közölte, hogy a tervezet szerint a 29. évnél húznák meg a törvény korosztályi érvényességének hatályát.

Szólt arról is, hogy a leendő törvény értelmében az állam, az esélyegyenlőség megteremtése érdekében, ingyenes és teljes körű internetelérést kíván biztosítani 2004. január 1-jétől az 550-600 ezres lélekszámú, 14 és 29 év közötti korosztály számára.

Szabó László helyettes államtitkár ennek kapcsán bejelentette: mintegy 40 milliárd forintot fordítanának a fiatalok kommunikációját szolgáló világhálós projektre.

Hozzátette: az elképzelések szerint a fiatalok egy központi világhálós portálra bejelentkezve vehetnék igénybe a díjmentes szolgáltatást.

Kitért arra is, hogy a jogszabálytervezet szerint az önkormányzatok minden településükön élő, 29 év alatti fiatal után állami támogatást, normatívát kapnának.