Az ifjúság életlehetőségeiről szóló törvénytervezet jelenlegi formájában nem alkalmas arra, hogy elérje céljait, és javítsa a fiatalok esélyeit – közölte Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki párt Tízek Társaságának tagja szerint a leendő jogszabályban vázolt ifjúsági intézményrendszer túlzottan centralizált és a miniszternek indokolatlanul nagy hatalmat teremt. Emellett a tárca kizárja a civil szférát a gazdálkodás és vagyonkezelés ellenőrzéséből is.

Az MSZP-s politikus úgy látja, hogy a dokumentum nem érint számos olyan területet és kérdéskört, amely az ifjúság életére meghatározóan hat. Így például nem ösztönzi, illetve nem tér ki az oktatási rendszeren kívüli közösségformálásra, valamint nem segíti a fiatalok munkaerő-piacra való bejutását sem.

Tóbiás József elmondta továbbá: a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló táborok és szálláshelyek fejlesztése sem szerepel a tervezetben, pedig mint az Ifjúság 2000 kutatásból kiderült, a fiatalok hatvan százaléka nem is volt üdülni a korábbi évben.

Ennek kapcsán bejelentette: ha az MSZP kormányra kerül, az éves idegenforgalmi bevétel egy százalékát az ifjúsági táborok és szálláshelyek felújítására, illetve újabbak létrehozására kívánják fordítani.

Ugyanakkor jelezte: pártja is támogatna egy, valóban az ifjúság életlehetőségeiről szóló törvényt. A mostani tervezet jobbításához viszont széles körű egyeztetést és számos módosító javaslatot tartanának szükségesnek.

Szóvá tette, hogy a törvény-előkészítési folyamatban a minisztérium nem volt kíváncsi sem az MSZP ifjúsági szervezetének, sem pedig más politikai ifjúsági szervezetek véleményére.

Arató Gergely, az MSZP Ifjúságpolitikai Kabinetjének tagja a leendő törvény kapcsán arról beszélt, hogy nem csak az szorul kritikára, ami kimaradt a tervezetből, hanem az is, ami abban szerepel.Utóbbiak közé sorolta például, hogy a dokumentum szerint a létrehozandó Nemzeti Ifjúsági Tanácsot, a fiatalok egységes autonóm képviseletét a miniszter hívná össze. Lényegében ő mondaná meg azt is, hogy ki vehet részt a testületben és milyen módon.

Tóbiás József tudatta: ha az ifjúsági kormányzat változtat eddigi gyakorlatán, és a fiatalokat érintő meghatározó kérdésekben hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, valamint a módosító javaslatokat elfogadni, akkor még megmenthetőnek tartják a törvényt, és azt ebben az esetben az MSZP is támogatná.

Az ellenzéki honatya ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az érintett generáció nagyon jól fel tudja mérni az érdekeit, és azt is jól tudja, melyek a valóságos problémák.

– Nem az az igazi kérdés, hogy milyen lesz az ifjúsági intézményrendszer, hanem az: a fiataloknak milyen lehetőségei vannak ebben az országban a tudáshoz, az önszerveződéshez, az önálló élettérhez vagy a családalapításhoz – hívta fel a figyelmet.

Tóbiás József véleménye szerint ha minderre nem ad választ a törvény, akkor az valójában csak üres jogszabály, amelynek nincs is valóságos célja.