Nem sértettem személyiségi jogokat azokban a nyilatkozataimban, amelyeket fiktív számlázásokról folyó nyomozásokról adtam – mondta el Burillák Attila az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szóvivője.

A szóvívő arra a közleményre reagált, miszerint Szalóczy Zsoltról, a Synergon volt vezérigazgatójáról megalapozatlan, illetve személyiségi jogokat sértő nyilatkozatokat tett. Szalóczy Zsolt megbízott ügyvédje ugyanis a nyilvánosságot félretájékoztatónak, nem bizonyított vélelmekre alapozottnak és az ártatlanság vélelmét sértőnek tartja Burillák Attila APEH-szóvivőnek az ügyről tett nyilatkozatait. Ezzel szemben Burillák Attila kijelentette: a gyanúsított és volt cége nevét egyszer sem ejtette ki nyilatkozataiban.

A gyanúsított előzetes letartóztatásának augusztus 14-én lejáró határidejét az adóhivatal 4 hónappal meg akarja hosszabbítatni. Az adónyomozók ugyanis tartanak az összebeszéléstől, a nyomok eltüntetésétől, illetve a kiszabható büntetés nagysága miatt a szökéstől.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az adóhivatal nyomoz több fiktív számlát kibocsátó cégcsoport ellen. A legtöbb, összesen mintegy 1,4 milliárd forint értékű ilyen számlát kibocsátó cégek ügyében gyanúsított V. Tibor és Gy. Gábor is előzetes letartóztatásban van.

Burillák Attila elmondta: előfordult, hogy fiktív számlákat kibocsátó cégeket lopott személyivel hoztak létre, míg egy esetben a körözés alatt álló gyanúsított öngyilkos lett.

Arra a Szalóczy ügyvédje által hangoztatott vádra, hogy a szóvivő nyilatkozatai alkalmasak lehetnek arra, hogy a nyilvánosságon túl az ügyet pillanatnyilag teljes egészében nem ismerő bíróságokat még döntéseik előtt befolyásolják, Burillák Attila kijelentette: nyilatkozataival nem kívánja befolyásolni a döntést.