Panasszal élt a gyanúsítás ellen az a két könyvvizsgáló, akiket szerdán, illetve csütörtökön hallgattak ki a Postabank-ügyben indult nyomozásban az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán.

A két könyvvizsgálót a rendőrség bűnsegédként elkövetett, gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése vétségével gyanúsítja. Bárándy Péter ügyvéd, a Deloitte and Touche Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. Postabank-ügyben csütörtökön meggyanúsított alkalmazottjának jogi képviselője az MTI kérdésére elmondta: ügyfele a rendőrségi kihallgatáson tagadta bűnösségét, és a megítélése szerint alaptalan gyanúsítás ellen panaszt jelentett be. Jelezte: a részletes vallomástételtől sem zárkózott el a könyvvizsgáló, ám erre kellő felkészülés után egy későbbi időpontban kerül majd sor.

  • Ügyfelem 1994 és 1998 között több éven át volt a Postabank könyvvizsgálója. A gyanú szerint a pénzintézet igazgatótanácsa elé terjesztett vagyoni helyzetre vonatkozó jelentés nem felelt meg a valóságnak. Így megtévesztették a tulajdonosokat és ehhez a könyvvizsgáló jelentését is felhasználták – fejtette ki Bárándy Péter. Hozzátette: a gyanúsításban szereplő gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése szándékos bűncselekmény. A könyvvizsgálókat pedig ennek bűnsegédi alakzatával gyanúsítják.
  • Ez azt feltételezi, hogy ügyfelem a bank vezetőivel együttműködve szándékosan hamisította meg a pénzügyi jelentést és tudatában volt annak is, hogy ezt megtévesztésre kívánják felhasználni – magyarázta. Hozzáfűzte: valójában egy könyvvizsgálónak nem feladata a bank tényleges pénzügyi helyzetének feltárása, csupán a könyv szerinti adatok helyességének a vizsgálata. Bárándy Péter elmondta azt is, hogy tudomása szerint Magyarországon ez az első olyan büntetőeljárás, amelyet nagy, nemzetközi könyvvizsgáló cég munkatársa ellen, tevékenységével összefüggésben indítottak meg. A gyanúsításban szereplő cselekmény legfeljebb kétéves szabadságvesztéssel büntethető.