Klasszikus huszárvágással rukkolt elő a Microsoft: a redmondi szoftveróriás a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, kérve a számára kedvezőtlen júniusi döntés felülbírálását, a monopolvádakkal bélyegezte meg a céget. Szakértők szerint a lépés hátterében azonban elsősorban időhúzás rejlik, a Microsoft ugyanis Windows XP operációs rendszerének októberi piacra kerülését félti.

Új frontot nyitott tegnap a Microsoft: a washingtoni fellebviteli bíróság múlt heti – a szoftveróriás számára negatív – döntése után most az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát kapcsolta be ügyébe. A redmondi vállalat a júniusi, a céget monopolvádakkal elítélő döntés felülbírálását, és új eljárás elrendelését kérte a taláros testülettől. Ráadásul arra szólította fel a fellebviteli bíróságot, hogy a legfelsőbb bírák állásfoglalásáig további lépésektől tartózkodjon. A jogászok ugyanakkor nem sok esélyt látnak arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság állást foglal majd az ügyben, a Microsoft kérelmének visszautasítása sokkal valószínűbbnek tűnik.

Ez persze nem okozna igazán komoly fejfájást a Gates-birodalomnak, szakértők szerint ugyanis a manőver egyetlen célja az időhúzás. Hiszen amennyiben a Legfelsőbb Bíróság hajlandó lenne az ügy tárgyalására, az komoly haladékot adna a Microsoft számára, ám önmagában a mostani kérelem benyújtása is jelentősen lassíthatja az ügymenetet. Nem véletlen persze, hogy a szoftvercég az eljárás lassításában érdekelt; Windows XP nevű új operációs rendszere ugyanis október végén kerül a piacra, ám egy időközben meghozott kedvezőtlen bírósági ítélet azt akár el is halaszthatja. A Microsoft ráadásul komoly pénzbírság kiszabására is számíthat majd; ám az időhúzás révén ez ugyancsak elhalasztódhat.

Ismeretes, hogy júniusi – elsőfokú – döntésében a washingtoni fellebviteli bíróság elmarasztalta a Microsoftot. A verdikt szerint a cég az operációs rendszerek piacán meglévő monopóliumát kihasználva versenyellenes üzleti módszereket alkalmazott. A bíróság döntésében ugyanakkor nem ragaszkodott a vállalat feldarabolásához. A Microsoft az ítéletet követően változtatott licencszerződésein, ám hamarosan beadványt nyújtott be a bírósághoz, melyben az ítélet egyes szakaszainak újratárgyalását kérvényezte. A fellebviteli bíróság azonban a cég kérelmét a múlt héten elutasította.