A kisgazdapárt kezdeményezné az EU-tárgyalások során ideiglenesen lezárt szabad tőkeáramlásról szóló fejezet felnyitását. Nem szeretnék, hogy a külföldiek három év elteltével földet vásárolhassanak hazánkban. Sem a Fidesz, sem a többi párt nem támogatja a felvetést.

Az FKGP szorgalmazza, hogy a kormány kérje Brüsszeltől az uniós csatlakozás szabad tőkeáramlásról szóló fejezetének újratárgyalását. Az FKGP nem ért egyet a fejezettel, mely szerint a külföldiek három év elteltével földet vásárolhatnak Magyarországon. Az FKGP alelnöke azzal érvelt, hogy a hazai földárak olcsóbbak, mint Nyugat-Európában, és a földvagyon elpocsékolásával nem csak a gazdák, hanem az ország is szegényebb lesz. Az újratárgyaláshoz nemzetközi összefogást sürget az FKGP, mivel Szlovéniában, Horvátországban és Lengyelországban is hasonló gondokkal szembesülnek a gazdák.

A fejezetet rendkívül széleskörűen előkészített és átgondolt tárgyalássorozat után zárták le, a döntés az ország érdekében született. Szó sincs arról, hogy bárki el akarja herdálni a magyar földet, ezt a kérdést józanul kell kezelni, nem indulatokkal.