A II-III. kerületi ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el a Pepsi Sziget Fesztivál meleg-programjai ügyében Tarlós István óbudai polgármester ellen tett feljelentés kapcsán – közölte a Fővárosi Főügyészség nyomozás-felügyeleti osztályának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken.

Nyilasi Gyula elmondta, hogy a kerületi ügyészség a BRFK Vizsgálati Főosztályánál “bizonyos cselekmények foganatosítása” céljából rendelte el a feljelentés-kiegészítést.

– A rendőrségnek 15 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy eldöntse: megindítja, vagy megtagadja a nyomozást – közölte az ügyész.

Tarlós Istvánt a Habeas Corpus Munkacsoport elnevezésű jogvédő szervezet jelentette fel hivatali visszaélés bűntettének gyanújával.

A civil szervezet július 12-i feljelentése szerint az óbudai polgármester önkényesen, pusztán a homoszexualitással kapcsolatos programok betiltásának vágyától vezérelve fenyegethette meg a Pepsi Sziget Fesztivál szervezőit azzal, hogy ha a kifogásolt rendezvényeket megtartják, veszélybe kerül a fesztivál egésze, mi több, a jövő évre vonatkozó szerződések aláírása is.

Tarlós István a feljelentés kapcsán korábban elmondta: meglepő lenne, ha fennállna az alapos gyanú, ám erkölcsi értelemben akkor is fenntartja mindazt, amit ebben az ügyben mondott vagy tett.

Az ügyészség hosszasan vizsgálta, melyik szervezeti egysége fogjon hozzá az ügyhöz. Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz kerül a feljelentés.

A melegszervezetek által kifogásolt megállapodás-kiegészítést – amelyet július 10-én írtak alá egyik részről a Pepsi Sziget Fesztivál szervezői, másik oldalról pedig többek között a III. kerületi polgármester és a III. kerületi rendőrkapitány – utóbb a szervezők felmondták.

A melegszervezetek által kifogásolt megállapodást később, nem jogerősen, a II-III. kerületi bíróság is hatályon kívül helyezte.