Azt is megvizsgálják, milyen lehetőségeket ad a magyar jogrendszer a becsület, a jó hírnév és az emberi méltóság védelmére. Az elemzésben részt vesz Sólyom László, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke is.

Több ügyfél megbízást adott a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodának: indítson polgári pert a MIÉP, illetve annak vezetői ellen egyes nyílt és burkolt antiszemita megnyilvánulások miatt. A Magyar Hírlap azt is megtudta: bár a Fradi eladása kapcsán elhangzott kijelentések szolgálnak kiindulópontul, a megbízás nem csak a perre szól. Azt is megvizsgálják, milyen lehetőségeket ad a magyar jogrendszer a becsület, a jó hírnév és az emberi méltóság védelmére. Az elemzésben részt vesz Sólyom László, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke is.

A hazai gyakorlatban egyedülálló az a megbízás, amelyet tegnap kapott több ügyféltől a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda. A jogi szakértők feladata az lesz, hogy a nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve vizsgálják meg, milyen védelmet ad a nyílt és burkolt antiszemita megnyilvánulások ellen a magyar jogrendszer.

Bogdán Tibor ügyvéd, az iroda vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta: a megbízók nevét egyelőre nem hozhatja nyilvánosságra. Az elemzés azonban megkezdődött. A büntetőjogtól az egyesülési és a polgári jog eszköztáráig minden szóba jöhető lehetőséget áttekintenek, s összefüggéseiben elemeznek. Ebben az átfogó munkában részt vesz az irodához tartozó jogászprofesszor, Sólyom László is, aki a személyiségi jog szakértője, s korábban az Alkotmánybíróság elnöke volt.

A megbízás kiterjed arra is, hogy az ügyvédi iroda mindjárt a nyári ítélkezési szünet után nyújtson be keresetlevelet a bírósághoz a Magyar Igazság és Élet Pártja, esetleg annak vezetői ellen egyes antiszemita megnyilvánulások miatt. Kiindulópontul Bogdán Tibor szerint a Fradi eladásával összefüggő kijelentések szolgálnak. A perlés jogcíme a személyiségi jog megsértése – a jó hírnév, a becsület, az emberi méltóság védelme. Kérni fogják, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértést és tiltsa meg annak folytatását.
A felperseket a bíróságon Nagy Péter ügyvéd képviseli majd, aki jelenleg a magyar állam jogi képviselőjeként vesz részt több nagy horderejű polgári eljárásban, így a metróperben és a Postabank könyvvizsgálóinak kártérítési ügyében is.

Közben a büntetőügyben is folyik az adatgyűjtés: a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai augusztus 18-áig kaptak határidőt, hogy beszerezzék a hiányzó információkat ahhoz a feljelentéshez, amelyet nyolc zsidószervezet és két magánszemély tett a MIÉP alelnöke ellen.