Tiltakozóhullámot váltott ki a Dél-Afrikai Köztársaságban az a törvénytervezet, amely megengedné a hatóságoknak, hogy bírói végzés hiányában elektronikus megfigyelést folytassanak. Az ellenzők úgy vélik, ezzel a törvénnyel az állam teljes ellenőrzéshez jutna a mobilkommunikáció és az internet fölött.

A lehallgatásról szóló törvényt három hete – a közvélemény tájékoztatása nélkül – nyújtotta be elfogadásra a parlament elé a dél-afrikai kabinet. A tervezettel a kormány a hatóság munkáját szeretné megkönnyíteni, bizonyos esetekben bírói végzés hiányában is engedélyezné a világhálón, illetve a mobiltelefonon folytatott kommunikáció monitorozását.

Ugyan a törvénytervezet kifejezetten a bűnüldözők munkájára vonatkozik, mégis civilszervezetek attól tartanak, hogy ezen keresztül a kormányzat önmagát kívánja felruházni az alkotmányba ütköző jogokkal.

A Dél-Afrikai Médiaintézet vezetője, Raymond Louw a BBC-nek nyilatkozva elmondta, megérti a bűnözés visszaszorítására tett erőfeszítéseket, azonban nem támogatja a hatóság jogainak ilyenformán való kiterjesztését az elektronikus szférára. Másrészről elítélte a kormányzatot azért is, amiért csendben és a válaszreakcióra meglehetősen kevés időt hagyva próbálja meg elfogadtatni a parlamenttel a tervezetet.

A törvény – amennyiben érdemi módosítás nélkül túljut a parlamenten – komoly probléma elé állítja a helyi internetszolgáltatókat is. A vállalatoknak az életbelépést követően három hónapjuk áll majd rendelkezésre, hogy hálózatukat felkészítsék, megnyissák a hatóságok előtt. Az elképzelés szerint a jövőben a mobilkommunikációs cégeknek, valamint az internetes cégeknek folyamatosan naplózniuk kell a felhasználók “mozgását”.

Mindez várhatóan a netezés költségeinek bizonyos fokú emelkedéséhez fog vezetni, amely viszont hátráltatni fogja az internet elterjedését a köztársaságban.