Ahogy közeledik a közös valuta, az euró forgalomba hozatalának időpontja, egyre több rendőrségi és biztonsági cég fejezi ki aggodalmát amiatt, hogy a szervezett bűnözés ki fogja használni az új pénz bevezetésével járó nehezen ellenőrizhető helyzetet.

A brit rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó hivatalának legfrissebb jelentése szerint már valószínűleg meg is kezdődött a hamis eurók nyomtatása. A pénzhamisítók, pénzmosók és más szervezett bűnözők is komolyan készülnek arra, hogy kihasználják az euró készpénzként való bevezetésével járó bizonytalan helyzet, illetve a nagyértékű címletek megjelenése adta előnyöket.

Január 1-én az Európai Unió 12 országában váltja fel a nemzeti valutát az euró. Az új pénz egyik oldala egységes lesz, ám a hátoldalán nemzeti lesz a design. Az ismeretlen, ráadásul igen változatos bankjegyek így rendkívüli lehetőséget teremtenek a pénzhamisítók számára, akik lehet, hogy már nyomtatják is a hamis bankókat.

Németországban a szállítás miatt aggódnak. Biztonsági cégek figyelmeztetnek, hogy nem lesz elég pénzszállító furgon, úgyhogy sok üzlet és vállalat fizetőeszköz nélkül maradhat az első napokban. A szállítások elméletileg már szeptemberben elkezdődhetnének, de erre a korai időpontra csak kevés megrendelés akadt, mert főleg a kisebb vállalkozásoknak sokba kerülne az új pénz biztonságos tárolása a jövő év elejéig.