Az Európai Unió csalásellenes hivatala vizsgálja, hogy miért ilyen magasak a brit gazdák kártérítése, melyet a száj- és körömfájásjárvány miatt levágott állataik után kérnek, és hogy a hatóságok, valamint a farmerek minden tőlük telhetőt megtettek-e a fertőzés megakadályozása érdekében.

A csalásellenes iroda az unió állatorvosokból álló állandó bizottságának jelentésére hivatkozva indítja meg a nyomozást. A döntésben azonban valószínűleg szerepet játszhatnak azok a hétvégén napvilágra került adatok is, amelyek szerint 37 olyan gazda is akadt, aki fejenként nem kevesebb, mint egymillió fontnál is nagyobb összegű (400 millió forint) kártérítést kért. Egyikük 4,2 millió fontot kapott márciusban levágott magas pedigréjű marháiért.

Az is gyanús, hogy a járvány nemhogy végleg lecsengene, hanem például Cumbriában újból felütötte a fejét, és ezért ismét korlátozni kellett az állatok és tenyésztőik mozgását. A britek arra számítottak, hogy a kompenzációk hatvan százalékát az unió megtéríti. Ha azonban kiderül, hogy visszaélés történt, akkor Brüsszel visszatarthatja a pénzt, mint tette azt korábban, a holland sertéspestis idején.