Ismét hajlandó vallomást tenni Szabadi Béla, nehogy azt mondhassák a nyomozók, hogy akadályozza az eljárást, ami okot adna további letartóztatására – mondta lapunknak Szőgyényi József, az agártárca volt politikai államtitkárának ügyvédje. – Így legalább azt is megkérdezheti majd, meddig kívánják még fogva tartani. Szabadi Béla még július közepén tagadta meg a vallomástételt, miután a nyomozók négy pohár pezsgő és egy tekercs film “felhasználásáról” faggatták. (Korábban napi 10-18 oldalnyi jegyzőkönyvet vettek fel kihallgatásain.)

Szabadi Bélát, akit júniusban helyeztek előzetes letartóztatásba, 15 rendbeli jelentős és 3 rendbeli különösen nagy kárt okozó hűtlen kezeléssel, továbbá igen költségesnek bizonyult külföldi utazásai kapcsán jelentős kárt okozó csalással gyanúsítja a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal. Szabadi és védője megalapozatlannak tartja a gyanúsítást és a letartóztatást is. Ez utóbbi megszüntetése érdekében Szőgyényi József időről időre a hatóságokhoz fordul. Jelenleg a Legfőbb Ügyészségen vizsgálják legutóbbi beadványát, amelyben Polt Péter legfőbb ügyésztől kért közbenjárást.

A Fradihoz kötődő hűtlen kezelés gyanújával kapcsolatban Szőgyényi József a sportegyesület eladását említette. – Ami a Fotexnek egy jó üzlet, nem lehet káros az államnak. Amióta pedig a Fradi létezik, valaki vagy valami támogatja, miért ne érné ez meg a minisztériumnak. Ha pedig nincs kár, nincs bűncselekmény sem – az ügyvéd szerint legalábbis.

Ismét a Fideszt vádolta a földügyekkel kapcsolatban az FKGP vezetése. G. Nagyné Maczó Ágnes, a párt alelnöke tegnapi tájékoztatóján közölte: nem koalíciós egyeztetés során kívánja tisztázni a nézeteltéréseket a Fidesszel, csupán azt kéri, hogy nyissák meg az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon a tőke szabad áramlásáról szóló, ideiglenesen lezárt fejezetet, és tárgyalják újra a koalíciós partner igényeinek megfelelően a külföldiek magyarországi földhöz jutásának feltételeit.

  • Az MSZP és az SZDSZ tudtak egymással egyeztetni, az európai kormányzás volt. A Fidesz nem ezt teszi, hanem kisajátít magának minden pozitívumot, a negatívumokat pedig az FKGP-re tolja – vélte a politikus. Megjegyezte: “A Szabadi Béla, az agrártárca volt politikai államtitkára által elkövetett vagy el nem követett bűncselekményekhez például több köze volt Orbán Viktornak, mint neki, hiszen a miniszterelnök volt a főnöke, aki bármikor felmenthette volna.”