Helyreigazításra kérte a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter csütörtökön a stop! című internetes újságot, mert az valótlanul állította, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal korrupcióról szerzett tudomást a MiG-29-es vadászrepülőgépek felújítása kapcsán és ez ügyben a Honvédelmi Minisztérium egyig legmagasabb beosztású tagja ellen közvetett bizonyítékai vannak.

Demeter Ervin titkosszolgálati miniszter csütörtökön az MTI-nek elmondta: a polgári titkosszolgálatok nem folytattak nyomozást ilyen ügyben. A miniszter utalt arra, hogy a kormány nemzetbiztonsági kabinetje február elején megtárgyalta és elvetette a MiG-29-es vadászrepülőgépek NATO-kompatibilissé tételére vonatkozó javaslatot.

Hangsúlyozta, hogy a vadászrepülőgép-beszerzés ügyében az Országgyűlés fog dönteni. Tehát a nemzetbiztonsági kabinet előkészítése alapján a kormány tesz majd javaslatot a parlamentnek, ez az eljárás pedig kizárja a korrupció lehetőségét.

– Nem tudom, hogy történt-e korrupciós kísérlet, de azt tudom, hogy a döntésnél a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági érdekei fognak dominálni, nem pedig egyéb szempontok – fogalmazott Demeter Ervin.

Az internetes lap tájékoztatása szerint korrupciós ügyről szerzett tudomást a Nemzetbiztonsági Hivatal a honvédségi vadászgép-beszerzés ügyében. A stop.hu a múlt szerdán azt írta: a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású tagja ellen már közvetett bizonyítékok állnak a hivatal rendelkezésére.

A portál informátorára hivatkozva közölték, hogy a korrupciós ügybe még akkor keveredett az egyik honvédelmi minisztériumi vezető, amikor még nem vetették el teljesen a korábbi harci repülők rekonstrukcióját. Szerintük a pénz vélelmezhetően orosz-német forrásból vándorolt magánkézbe.

A lap belföldi hírszerzői információi szerint a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb rangú tagját érinti az ügy, aki egyben parlamenti képviselő is. Azt írták, hogy a meg nem nevezett, azonban egyértelműen kisgazda honatya legutóbbi vagyonbevallásában feltűnő mennyiségű, több mint ötvenmilliós készpénz-állományt tüntetett fel.

A STOP! FÕSZERKESZTÕJE SZERINT DEMETER ERVINNEK NINCS JOGA HELYREIGAZÍTÁST KÉRNI

Demeter Ervin szakminiszternek a Nemzetbiztonsági Hivatal felett ellenőrzési joga van, de annak nevében nem járhat el, így nincs jogosítványa tőlünk helyreigazítást kérni – nyilatkozta Trencsényi Dávid, a stop! című internetes újság főszerkesztője az MTI-nek. Hozzátette: ennek szellemében fognak eljárni.

Trencsényi Dávid megjegyezte, hogy cikkük megjelenése után a Nemzetbiztonsági Hivatal és Homoki János honvédelmi államtitkár is cáfolta a stop! információit. Hangsúlyozta: ezeket a cáfolatokat a stop! közölte, mint az objektív tájékoztatásért felelős újság.

Közölte: informátorukat – kérje tőlük bárki is – nem fogják kiadni, és visszautasítják az ilyen kéréseket, mert az ellentétes lenne a jogrendszerrel, a sajtó- és a büntetőjoggal, valamint a sajtóetikával. Azt is elmondta: Dobókay Gábor vezérőrnagy, az NBH főigazgatója csütörtökön arra kérte a stop!-ot, hogy nevezze meg informátorát.

A főszerkesztő tudatta: ezt nem tették meg, de részben helyt adtak a főigazgató kérésének.

– A forrás maximális védelme mellett annyi kijelenthető: nemzetbiztonsági informátorunk nem szerepel az NBH fizetési listáján. A forrás védelmében pontos beosztását és munkakörét nem hozhatjuk nyilvánosságra – fűzte hozzá.

A KÖZPONTI NYOMOZÓ HIVATAL VIZSGÁLJA A MiG-EKKEL KAPCSOLATOS FELJELENTÉST

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja a MiG-ek felújításával kapcsolatos feltételezett visszaélések ügyében tett feljelentést – közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) sajtóirodájának munkatársa. Hozzátette: a LÜ nyomozás-felügyeleti főosztálya a feljelentést és az interneten talált egyéb információkat csütörtökön a nyomozó hivatalhoz továbbította, ahol három napon belül dönteni kell arról, hogy elrendelik-e vagy megtagadják a nyomozást.

Az MTI korábban megírta, hogy a feljelentést egy magánszemély juttatta el a Legfőbb Ügyészséghez augusztus 10-én.