A román képviselőház jogi bizottságának elnöke bejelentette: a jövő hétre halasztják a magyar státustörvényről szóló szakértői jelentés megvitatását, és a bizottság konzultatív jellegű állásfoglalásának kialakítását a dokumentumról – írták a csütörtöki román lapok.

Ion Olteanu bizottsági elnök, aki a múlt héten augusztus 20-ra jelezte a testület ülését, majd hétfőn közölte, hogy a bizottság csak szerdán foglalkozik a státustörvénnyel, most “technikai okokra” hivatkozva jelentette be az újabb halasztást. Állítása szerint sem a törvény szövegét, sem a szakértői jelentést nem sikerült sokszorosítani, mert – mint mondta -, “nagyon sok példányt kell előállítani”. A jövő heti üléssel kapcsolatban pedig azt közölte, hogy a szenátus jogi bizottságával még nem sikerült egyeztetni, melyik napon üljön össze együttes tanácskozásra a két testület, a parlament jövő heti programja ugyanis a hétfőn kezdődő rendkívüli ülésszak miatt rendkívül zsúfolt.

Székely Ervin képviselő, a jogi bizottság tagja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) heti sajtóértekezletén a témáról szólva elmondta: a halasztás tulajdonképpeni oka az, hogy a titokzatos “három egyetemi jogi szakértő” valójában még nem készült el a jelentéssel. A szakértői jelentés “titokzatos szerzőiről” maguk a bizottság tagjai sem tudják, kicsodák, de Olteanu szerint “kiváló szakértők”, csak azért nem fedte fel kilétüket, hogy “senki se zavarja őket”. Székely Ervin ismét megerősítette, hogy az RMDSZ képviselői nem fognak részt venni a parlamant két háza jogi bizottságainak immár másodszor is homályos időpontra elhalasztott együttes ülésén, mert összegyeztethetetlen a román törvényhozás eljárási szabályaival, hogy a bizottságok egy másik állam parlamentje által elfogadott törvénnyel foglalkozzanak.

Valer Dorneanu képviselőházi elnök azon kitételére, miszerint a jogi bizotttság állásfoglalását eljuttatják a Nastase-kabinetnek, hogy az annak alapján döntsön a státustörvény alkalmazásának “ellensúlyozásáról”, Székely Ervin az MTI-nek elmondta: ez minden parlamenti eljárási szabállyal ellenkezne, hiszen a jogi bizottság nem a kormánynak alárendelt testület. Valeriu Stoica, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a román parlament nem illetékes a státustörvény megvitatására mindaddig, amig “hiányzik a bukaresti és a budapesti kormány közötti kétoldalú megállapodás a témáról”. A törvény megvitatása a jogi bizottságban pedig “fölösleges lépés, ami csak azt bizonyítja, hogy a Nastase-kormány nem tudja ezt a kérdést kezelni sem belpolitikai, sem pedig nemzetközi vonatkozásban, a magyar kormánnyal való kapcsolatok keretében”. Stoica azt mondta, hogy a román kormány valójában “a parlamentre akarja áthárítani a felelősséget”. A román sajtó arról is beszámolt, hogy a román törvényelőkészítő tanács alkotmányellenesség címén elutasította a Nagy-Románia Párt (PRM) indítványát a magyar igazolványok tulajdonosai, illetőleg az igazolványok megszerzésében közreműködő szervezetek és intézmények elleni megtorlására.