Házi őrizetbe helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) pénteken Lakatos Lászlót, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal főosztályvezetőjét, Entz Béla ügyintézőt, illetve Bereczki Zsuzsanna magánszemélyt, akiket hivatali vesztegetés bűntettével gyanúsít a rendőrség – tudatta a Fővárosi Bíróság közleményben az MTI-vel.

A bíróság úgy látta: az előzetes letartóztatásra irányuló ügyészi indítvánnyal szemben, elegendő a lakhelyelhagyási tilalom, és a folyamatos rendőri felügyelet melletti házi őrizet. A bíróság ezt a gyanúsítottak személyi körülményeivel, rendezett családi viszonyaival, valamint egyikük beismerő, illetve társa részleges beismerő vallomásával indokolta. A döntés nem jogerős, miután az ügyész és az egyik gyanúsított, illetve védője fellebbezett.

Az ORFK korábbi tájékoztatása szerint vesztegetés és más hivatali bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egy főosztályvezetője és három társa ellen, akiket szerdán elfogtak, majd előállítottak.

A rendőrség rendelkezésére álló adatok szerint L. László, a hivatal főosztályvezetője, annak beosztottja, E. Béla, valamint B. Zsuzsanna, a Bereczki and Partners Kft. vezetője, továbbá egy alkalmazottja a Magyarországra bevándorló külföldi állampolgároktól, a bevándorlási engedélyek megadásáért, anyagi ellenszolgáltatást kért és kapott, esetenként 200-500 ezer forint közötti összegben. S a nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak a bűncselekmények során több millió forint vagyoni előnyre tettek szert.