Jelentős változásokat tartalmaz az a közeljövőben megjelenő belügyminisztériumi rendelet, amely a személy- és vagyonőri szakképesítés új szakmai, valamint vizsgáztatási követelményeit határozza meg. A Belügyminisztériumban csütörtökön rendezett sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy ellentmondás van a napokban megjelent Országos Képzési Jegyzék (OKJ) és a megjelenés előtt álló rendelet között.

A probléma tulajdonképpen abból áll, hogy a BM-rendelet alapfokú (nyolcosztályos) iskolai, míg az OKJ tízosztályos végzettséget ír elő a személy- és vagyonőri képzésnél, így utóbbi nem számol azzal a korosztálylyal, amelynek utólag sincs lehetősége a tízosztályos végzettséget megszerezni.

Janza Frigyes rendőr ezredes, a BM oktatási főosztályvezetője elmondta, hogy a probléma megoldását már kezdeményezték az Oktatási Minisztériumnál. – A szeptemberig megkezdett tanfolyamokon tanulók vizsgáztatása még a régi rend alapján történik, viszont az utána beiratkozottak sorsa a BM-OM-egyeztetés eredményének függvénye – mondta.

Fontos változás lesz még a képzésben a követelményeknek a szakmai igényekhez való igazítása is. Újdonság továbbá, hogy a jogszabály előírja a minimális tanfolyami óraszámot, ami ezentúl 320 óra lesz. Mivel a szakképzési rendszerben nincs tanterv, így a rendeletben előírtaktól, mint például a központi képzési programtól vagy a tankönyvtől, el lehet térni, viszont a vizsgán a kérdéseket a képzéshez készített könyvből teszik fel. Jelenleg Magyarországon mintegy 100 ezer személy- és vagyonőr van, tavaly 12 200-an szereztek ilyen jellegű szakképesítést.