Áttekinthetetlenné, követhetetlenné és alkalmazhatatlanná vált mára a hazai jogrendszer – fejtette ki Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csütörtökön Kőszegen, a Fesztivál a határon rendezvénysorozaton.

Lenkovics Barnabás és Szívós Mária büntetőbíró egyebek között arról beszélt az ország minden részéről egybegyűlt fiataloknak, hogy mi a jogállam feladata és hogy ez az intézmény miként tölti be a szerepét Magyarországon. Az ombudsman szerint a jogállamnak abban kellene különbözni a diktatúrától, hogy tizedannyi jogi normát használ, hagyja, hogy az emberek magatartását az értékrendjük, az életvitelükre vonatkozó eszményeik vezéreljék.

Ma Magyarországon azonban más a helyzet: a rendszerváltozás után nem alakult ki egy új értékrend, nincsenek olyan szokások és etikai normák, amelyekhez alkalmazkodna a társadalom, ezért, a jogot mintegy misztifikáltan, új törvényalkotási hullám indult – mondta Lenkovics Barnabás. Az utóbbi évtizedben esztendőnként száz-háromszáz új törvény született, amelyeket rendszeresen módosítani kellett, a Polgári törvénykönyvet például évi átlagban tizenkétszer változtatták meg az elmúlt időszakban. Mindez egyúttal a jog negligálásához vezetett, a jogszabályokat sokan nem tartják kötelezőnek; verőlegények, pénzbehajtók gondolják úgy, hogy igazságot tehetnek. Ezt a skizofrén helyzetet fel kell oldani, mégpedig úgy, hogy a társadalomnak magának kell megszervezni élete nagy részét.

Szívós Mária büntetőbíró a hallgatóság kérdéseire válaszolva a védelemhez való jog érvényesüléséről kifejtette: az kívánnivalót hagy maga után. Előfordul például, hogy a rendőrségnél a bűncselekmények felderítési arányának javítása végett a jogszabályokat megkerülve akadályozzák az ügyvéd részvételét a gyanúsított meghallgatásán; a védőnek úgy küldenek értesítést, hogy ne tudjon ott lenni, így könnyebben vallomásra bírják a gyanúsítottat.