Adrian Nastase román miniszterelnök pénteken annak a reményének adott hangot, hogy a román-magyar viszonyból el fogják távolítani “a kriptorevizionizmus elemeit”, hogy a kapcsolatok az 1996-ban aláírt alapszerződés alapján alakulhassanak.

Nastase megítélése szerint a kétoldalú viszonyban “megvannak az ilyen típusú megközelítés maradványai”, s ennek példájaként a millenniumi emlékmű “újra felavatását” említette, holott a háború előtt az emlékművet a magyar revizionizmus jelképének tekintették. A “kriptorevizionista kérdésmegközelítés” másik “maradványának” a magyar igazságügy-miniszter múlt heti, “szokás szerint nem hivatalos” látogatását említette, amikor is Dávid Ibolya “millenniumi zászlót hozott magával”.

– Ezekre a dolgokra oda kellene figyelniük budapesti barátainknak, akiknek meg kellene érteniük, hogy döntéseikben tekintettel kell lenniük a szomszédok érzékenységére – magyarázta Nastase. Ezenkívül Nastase újabb ellenérvet is talált a magyar státustörvényre – jelentette a Medifax hírügynökség.

A román kormányfő azt mondta: még nem lehet tudni, hogy a jövő évi romániai népszámlálás alkalmával a kérdőíveken a “magyar kisebbség” rovat úgy szerepel-e majd, mint etnikum, vagy mint foglalkozás. Ezt az elképzelését arra hivatkozva fejtette ki, hogy a státustörvény alapján “mindenféle cigányok vagy romák” magyar igazolványt fognak igényelni maguknak, hogy Magyarországra mehessenek dolgozni – mondta.

A román hírforrás azt nem említi, hol és milyen alkalommal tette e kijelentéseket a román miniszterelnök, de bukaresti sajtóforrások úgy tudják, hogy a prefektusokkal (megyei kormánymegbízottakkal) lezajlott szokásos pénteki távkonferencián, táveligazítás alkalmával beszélt.