A legkisebb bért 55 ezer forintra emelné jövőre az MSZOSZ – szemben a kormány 50 ezres ajánlatával

és ragaszkodik a képzettséget figyelembe vevő minimálbér-tarifarendszer bevezetéséhez. A legnagyobb szakszervezeti szövetség azt követeli, hogy a minimálbér érje el a létminimumot.

Az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT) szeptember 10-ig kell a szociális partnereknek megegyezniük a jövő évi legkisebb bérről. Ha az egyezség az azt követő 15 napon belül sem jön létre, a kormány dönthet a minimálbér összegéről, ami akkor várhatóan a már bejelentett 50 ezer forint lesz. A munkavállalói oldal még nem alakította ki álláspontját, de az MSZOSZ-ben már gőzerővel folynak a számítások az 50 ezer forintnál is magasabb minimálbér hatásairól.

Wittich Tamás, a szakszervezeti szövetség alelnöke hosszadalmas vitát valószínűsít, mivel az OMT három résztvevőjének más-más álláspontja van. Az MSZOSZ várhatóan azt ajánlja a munkavállalói oldalnak, hogy 55 ezer forintos minimálbérre tegyen javaslatot. A Népszabadság felvetésére, hogy a szakszervezetek már a 40 ezer forintos minimálbér következményei miatt is aggódtak, az alelnök elmondta: félelmeik nem igazolódtak be, nem került sor tömeges elbocsátásokra. Elemzéseik reálisnak tartják, hogy a legkisebb bér reálértéke magasabb ütemben emelkedjen, mint az átlagkereseté, és érje el annak 60 százalékát.

Az idén a minimálbér nettó értéke 48,4 százaléka az átlagkeresetnek, 50 ezer forintos legkisebb bérnél elérné az 52,8 százalékot. Az MSZOSZ továbbra is szorgalmazza, hogy a minimálbér érje el a létminimumot, amelynek nettó értéke a KSH új módszerével számolva jelenleg 38 500 forint. (A legkisebb bérért dolgozók 30 800 forintot kapnak kézhez.)

Az MSZOSZ nem mondott le a minimálbér-tarifarendszer bevezetéséről, amelynek lényege, hogy végzettség szerint, hét kategóriában állapítsák meg a legkisebb bért. Eszerint míg a segédmunkások az országos minimálbért kapnák, az egyetemi végzettségűeknél a legkisebb bér 145 ezer forint lenne. Wittich elmondta: tisztában vannak azzal, hogy javaslatuk egyes ágazatokban (például a mezőgazdaságban, a könnyűiparban, az egészségügyben) problémákat okozna, ezért a többletköltségek kompenzációját kezdeményezik.

A szakszervezeti vezető arról is tájékoztatott, hogy az OMT-ben legalább ötszázalékos reálbér-növekedésre vonatkozó javaslatot terjesztenek elő. A legfrissebb adatok szerint ez évben az átlagkereset meghaladja a százezer forintot. Ha a munkaügyi tanácsban elfogadják a szakszervezeti követelést, jövőre 115-116 ezer forintos átlagkeresettel lehet kalkulálni.

Azt a munkáltatók is elismerik, hogy az uniós csatlakozáshoz közeledve tovább kell emelni a legkisebb bért, de – elsősorban a vállalkozások érdekében – ragaszkodnak a kompenzáláshoz.