Félmilliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolja Bartha László szegedi polgármestert és tizenhét városházi képviselőt a Polgári Szegedért Egyesület; ellenük hétfőn büntetőfeljelentést tettek a Szegedi Városi Ügyészségen. A város jegyzője alaptalannak tartja a vádakat.

A feljelentés szerint a polgármester a közgyűlés jóváhagyása nélkül kötött előszerződést egy luxemburgi céggel, melynek alapján a csongrádi megyeszékhely újszegedi területén, a marostői városrészben lévő telkeket negyedáron, kétszázmillió forintért adta el az önkormányzat, és ezzel hatszázmilliós kárt okozott a városnak. A luxemburgi bejegyzésű Cranium Kft. az önkormányzati adóhivatal által ajánlott 3400-3800 forintos négyzetméterenkénti ár helyett 980 forintért jutott a húsz hektáros telek egy négyzetméteréhez – állítják. – A képviselők szavazataikkal ugyan július 19-én, a nyilvánosság kizárásával összehívott rendkívüli közgyűlésen szentesítették a szerződést, de ez nem mentesíti a polgármestert a bűncselekmény elkövetése alól – fogalmazott Csapó Balázs.

Az egyesület elnöke szerint a szegedi önkormányzatnál 1992 óta létezik az a rendelet, amelynek értelmében harminc millió forintos érték felett csak közgyűlési jóváhagyással lehet eladni területeket a városban. Az MTI Bartha Lászlót nem érte el, Mezey Róbert jegyző azonban az üggyel kapcsolatban elmondta: a városrendezési tervben Marostő III-IV. ütemként elnevezett terület értékesítésére Szeged korábbi vezetői is kísérletet tettek. Az önkormányzat úgy döntött, hogy pályázat útján értékesíti a területet, majd a szabályos kiírás és a pályázatok beérkezése után 1999. novemberében döntött a nyertesről a képviselők huszonhét igen, két nem szavazatával és egy tartózkodással.

A polgármester 2000. januárjában ismét a közgyűlés elé vitte az ügyet, figyelmeztetve a képviselőtestületet, hogy a nyertes egy luxemburgi bejegyzésű off-shore cég volt. A testület ekkor felhatalmazta a polgármestert, hogy az ugyanazon tulajdonosi körhöz tartozó, de magyar bejegyzésű céggel kösse meg az előszerződést. A jegyző elmondta, hogy a döntés nyomán 2001 májusában a közgyűlés elfogadta a terület részletes rendezési tervét, júliusban pedig a rendkívüli közgyűlésen a polgármester ellenszavazat nélkül kapott felhatalmazást a szerződés aláírására. – Az új tulajdonos feladata közművesíteni a telkeket, ami egy milliárd forintos beruházást jelent; ennek nyomán várhatóan 9500 forintos négyzetméternyi áron lehet majd telekhez jutni Újszegeden, Szeged kertvárosi részében – mondta el Mezey Róbert.