Miután a harmadik meghallgatási napon sem derült ki semmi az állítólagos korrupciós gyanúról, a nemzetbiztonsági bizottság lezártnak tekinti az ügyet.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén kedden Szemerkényi Réka, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai államtitkára és Póda Jenő főtanácsadó is azt állította: nem tudnak róla, hogy a MiG-ek korszerűsítésével kapcsolatban lenne alapja a korrupció gyanújának. A nemzetbiztonsági bizottság múlt hét pénteken döntött a két politikus meghallgatásáról. Keleti György, a bizottság elnöke kérdezte meg Fazakas Szabolcs volt ipari minisztert, a német cég magyarországi képviselőjét, hogy tudott-e Szemerkényi és Póda külön tárgyalásairól. Fazakas válaszában egyértelművé tette, hogy volt ilyen külön megbeszélés. Szemerkényi Réka, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai államtitkára kedden azt mondta, hogy valóban találkozott egyszer, idén május 31-én a MiG-ek korszerűsítésre pályázó DASA német konszern képviselőivel, de csak azért, hogy a számukra kedvezőtlen döntés okairól beszámoljon. “Az én munkám a kapcsolatteremtés. Amikor bejelentkezett a DASA képviselője, természetesnek találtam, hogy fogadom. Akkor már rég megszületett az érdemi döntés (február 8-án – a szerk.), a céget erről értesítették, tudomásul is vette. A találkozónk kötetlen, baráti, csupán tájékozódó jellegű volt” – mondta az államtitkár a bizottságnak.

Az ellenzéki képviselők többször rákérdeztek, tudott-e Szemerkényi arról, hogy február 8-a után valaki tárgyalásokat folytatott volna MiG-ügyben. Szemerkényi nemmel válaszolt, mire Tóth Károly (MSZP) és Keleti György szocialista elnök egy olyan levélből idézett, amit állítólag Faragó Csaba, az ÁPV Rt. vezérigazgatója írt az orosz félnek, miszerint felhatalmazást kapott a MiG-modernizációval kapcsolatos tárgyalások lefolytatására. Répássy Róbert (Fidesz) látni akarta a levelet, ám Keleti azt nem adta ki. Répássy erre közölte, akkor ezt a témát zárják ki a megbeszélésből, mivel akár egy Keleti által kézzel írt levél is lehet. Az ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy hallgassák meg a következő ülésen Faragót, ám ezt a többség elvetette. A nemzetbiztonsági bizottság ezután határozati javaslatában a MiG-ügy lezárását határozta el. Mivel a titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter, Demeter Ervin, politikai államtitkára, Simicskó István és a a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója, Stefán Géza egybehangzóan cáfolták, hogy a szolgálatok olyan információkkal rendelkeznének, amelyek a korrupciós híresztelést bármilyen formában alátámasztanák, az ügyet lezártnak tekinti a testület. A MiG-ügyben a múlt heti üléseken sem hangzott el olyan információ , ami megerősítené az esetleges korrupció gyanúját. A bizottsági határozat ugyanakkor rögzíti, hogy a MiG-ek NATO-kompatibilissá való átalakításának elvetéséről szóló döntés előtt és után “erőteljes érdekérvényesítés” folyt. A határozatot megfogalmazó Kosztolányi Dénes (Fidesz) közölte: elsősorban a szocialista “főlobbistára”, Fazakas Szabolcsra gondol.

Az ellenzéki képviselők felháborodtak azon, hogy a többség szavazatára elvetették azt a múlt ülésen hozott határozatot, miszerint levelet írnak Orbán Viktor miniszterelnöknek. Azt kérdezték volna: mi történt a Szabó János honvédelmi miniszter által aláírt szándéknyilatkozat létrejötte (július 3) és Orbán július 7-i utasítása – miszerint ez ügyben semmit ne lépjen Szabó – között eltelt négy napban. A kormánypárti képviselők szerint mivel bebizonyosodott, hogy nem történt korrupció, felesleges levelet írni. Keleti ugyanakkor úgy nyilatkozott: arra nézve sincs bizonyíték, hogy nem történt korrupció. Reményét fejezte ki, hogy vagy az ügyészségnél lévő feljelentés vagy a sajtóperek nyomán kiderül az igazság.