Bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást a II-III. kerületi ügyészség azoknak a feljelentéseknek az ügyében, melyeket Tarlós István óbudai polgármester ellen nyújtott be a Pepsi Sziget melegprogramjai kapcsán a Habeas Corpus Egyesület vezetője és 12 másik magánszemély – közölte Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.

A civil szervezet július 12-i feljelentése szerint a III. kerületi polgármester önkényesen, pusztán a homoszexualitással kapcsolatos programok betiltásának vágyától vezérelve fenyegethette meg a Pepsi Sziget Fesztivál szervezőit azzal, hogy ha a kifogásolt rendezvényeket megtartják, veszélybe kerül a fesztivál egésze, mi több, a jövő évre vonatkozó szerződések aláírása is. Mindezzel a feljelentés szerint Tarlós István hivatali visszaélést követett el.

A főügyészség szóvivője ugyanakkor elmondta: a hivatali visszaélés célzatos bűncselekmény, melyet kifejezetten csak a jogtalan előny vagy hátrány okozása érdekében követhetnek el, Tarlós István viszont kinyilvánította, hogy több százezer fiatal érdekében cselekszik és eközben a gyermekek alkotmányban is rögzített egészséges testi, lelki, erkölcsi fejlődéhez való jogára hivatkozott. – A II-III. kerületi bíróságnak az ügy kapcsán indult polgári perben július 23-án meghozott végzése a polgármester esetleges téves jogértelmezését korrigálta, mindez azonban nem alapozhat meg büntetőjogi felelősséget – közölte Borbély Zoltán szóvivő.Hozzátette: a kerületi ügyészség döntése ellen panasznak van helye.

A polgármester és a Sziget kft. között július 10-én megkötött, ám két héttel később a II-III. kerületi bíróság által ideiglenes intézkedéssel hatályon kívül helyezett szerződés azt tartalmazza többek között, hogy “a Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek”. A Sziget kft. már július 13-án nyilvánosan bocsánatot kért a melegszervezetektől és semmisnek nyilvánította az általa aláírt szerződést. Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport elnevezésű jogvédő szervezet vezetője a vitatott szerződés kapcsán július 12-én tette meg feljelentését Tarlós István ellen. Akkoriban felmerült az a lehetőség is, hogy a polgármester elleni feljelentést a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja ki, aztán a II-III. kerületi rendőrkapitánysághoz került volna a büntetőügy, akik elfogultságot jelentettek be. Így végül a II-III. kerületi ügyészség döntött a feljelentésekről.