Az országos cd-hamisítási ügy egyik gyanúsítottja sérelmezi a rendőrök eljárását.

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalához (OBH) fordult az a vállalkozó, aki azon négyszáz gyanúsított között van, akinek a gépét az országossá duzzadt cd-hamisítási ügy miatt lefoglalták. A Paksi Rendőrkapitányság még tavaly indított vizsgálatot, amikor a város egyik cégének alkalmazottját nem jogtiszta szoftverek árusításán kapták. A nyomozás során Budapesten eljutottak a fő forgalmazókhoz, akik az interneten kínálták portékáikat. A rendőrség a postai megrendelések segítségével ekkor kezdett házkutatásokba.

A nyomozók így jutottak el Gácsi Istvánhoz, aki az Indexnek elmondta: a rendőrség június 2-án jelent meg az otthonában, amikor csak az édesanyja, felesége és kislánya volt otthon. A büki őrs munkatársai bekapcsolták a gépet, majd ránézésre közölték, hogy minden illegális, ezért azt, és az asztalokon található másolt cd-ket lefoglalták.

A vállalkozó a rendőri eljárás ellen később panaszt emelt, de azt elutasították. Állítása szerint ezt annak ellenére tették, hogy az eredeti számlákkal nem igazolhatta az egy-egy másolat jogosságát. Egyelőre még azt sem tudja, hogy gyanúsított vagy tanú-e az ügyben. A vállalkozó továbbá sérelmezi azt is, hogy a lefoglalt eszközök részletes listája helyett csak “1 db számítógép”-et tüntettek fel hivatalosan. A gépet végül augusztus 24-én kapta vissza, tehát csaknem három hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy átnézzék a merevlemez tartalmát. Gácsi István elismeri, hogy két cd-n illegális programok voltak, de a rendőrség mind a húszra ezt mondja.

Az eljárás során lehetőség van arra, hogy az elkövetés eszközét lefoglalják – nyilatkozta az Indexnek Szomor Sándor, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának osztályvezetője. Ilyenkor valójában az történik, hogy kihúzzák a konnektorból a gépet, bűnjelcímkét raknak rá és elviszik. A hasonló esetekben azonban egyre többször jelennek meg olyan rendőrök a házkutatásnál, akik valamennyire értenek a számítástechnikához.

A nyomozás során igazságügyi szakértőt rendelnek ki, akinek a feladata átnézni a merevlemez tartalmát, illetve ő szedheti szét csak a gépet. A vizsgálat eredményének a nyomozás befejezése előtt meg kell születnie. Az Országgyűlési Biztosok Hivatalának munkatársa az Indexet úgy tájékoztatta, hogy Gácsi István panasza megérkezett, de körübelül egy hónapnak kell eltelnie, míg kiderül, indítanak-e vizsgálatot. Amennyiben igen, két-három hónap múlva várható eredmény.