A szervezett bűnözés, a terrorizmus elleni bűnüldözői munka összehangolása mellett az euró bevezetése után várható visszaélésekről is szó lesz az Interpol 70. jubileumi közgyűlésén, amelyet szeptember 24-én, első alkalommal rendeznek hazánkban.

A világ legjelentősebb nemzetközi bűnüldöző szervezete, az Interpol szeptemberben Budapesten tartja 70. jubileumi közgyűlését, amelyre csaknem 160 ország rendőri és belügyi vezetőit várják. Magyarország egykoron alapítója volt a szervezetnek; 1981-es ismételt csatlakozása óta először ad otthont a legmagasabb szintű vezetői konferenciának.
Az Interpol Magyar Nemzeti Iroda 1991-ben hatezer, az elmúlt évben viszont már 26 ezer nemzetközi ügyben működött együtt a szervezeten belül a tagállamokkal.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Magyar Hírlapnak elmondta: két évvel ezelőtt, a szöuli konferencián döntötték el, hogy Budapest lesz a házigazdája a 2001-es jubileumi közgyűlésnek. A csaknem ezer küldött a Budapesti Kongresszusi Központban rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szeptember 24-én kezdi meg ötnapos tanácskozását. A nyitóbeszédet Orbán Viktor kormányfő mondja.
A konferencián kiemelt témaként szerepel a nemzetközi szervezett bűnözői hálózatok, a kábítószercsempész alvilági csoportok elleni küzdelem. Ugyancsak több előadás témája lesz a terrorizmus, a pénzmosás és a gépjárműbűnözés. Első alkalommal vitatják meg a szakemberek az euró bevezetésével kapcsolatban várható bűncselekmények lehetséges módozatait, s az ellene hozható közös rendőri fellépés lehetőségét.

Az előadások többsége a sajtó számára is nyilvános, ugyanakkor egyes megbeszélések titkos minősítésűek lesznek, amelyekről még utólag sem ismerhet meg részleteket a közvélemény. Külön napirendi pontként szerepel Jugoszlávia tagfelvételi kérelme, amit egyébként hazánk is támogat. A szóvivő hozzáfűzte: a konferencia biztosítása a NATO-tagállamok külügyminiszteri értekezlete mellett az idei év legjelentősebb biztosítási feladata. Több védett vezető mozgását kell megszervezniük a magyar rendőri szerveknek, s ez nyilvánvalóan némi közlekedési fennakadást okozhat a tanácskozás időpontjában a Kongresszusi Központ körüli útvonalakon.