Minden egyes munkavállaló foglalkoztatása csaknem 25 százalékkal kerülne többe, ha a jövő év elejétől 50 ezer forintra emelkedne a minimálbér.

Szakemberek szerint ez újabb munkavállalókat kényszerítene a szürkegazdaságba.

A kormány tavaly javasolta még, hogy a minimálbért 40 ezerről 50 ezer forintra emeljék. Egyes számítások szerint ez az emelés minden második vagy harmadik munkavállalót érint. A mezőgazdaságban dolgozók valamivel több fele kerül ebbe a körbe, a textiliparban majdnem 60% azoknak az aránya, akik most kevesebb, mint bruttó 50 ezer forintot keresnek havonta.

A kereskedelmi dolgozóknak csaknem a felét érintené a minimálbér-emelés. A 40 ezer forintos bruttó bérből a dolgozó 30 ezer 800-at kap kézbe, de munkaadójának mindez 58 ezer 400 forintjába kerül. Ha 50 ezer forint lesz a minimálbér, akkor a dolgozó – a jelenlegi tb- és adójogszabályok szerint – 38 500 forintot kap kézhez, míg a munkaadó 71 900 forintot fizet ki ezért. Azaz minden ember foglalkoztatása majdnem 25 %-kal többe fog kerülni a munkaadónak januártól.

A kormány mindezért csupán csekély ellentételezést ajánlana fel a vállalkozásoknak. Ha egy vállalkozás bevételei várhatóan nem növekednek, mindössze az inflációval arányosan, akkor a cég vezetése részmunkaidő bevezetésével vagy elbocsátásokkal tudja csak megtartani piaci pozícióját, hacsak nem “menekül át” a szürke gazdaságba.