Mától magánszemélyek bankszámláját is zárolhatja a bírósági végrehajtó. A szeptember 1-én hatályba lépő végrehajtási törvény szakértők szerint jelentősen bővítette a végrehajtók jogkörét, ami egyúttal azt is jelenti, hogy várhatóan eredményesebben lehet behajtani a kintlévőségeket.

Mától a végrehajtó – bírósági határozattal a kezében – kérhet felvilágosítást az adós vagyonáról az ingatlan- és gépjármű nyilvántartásból. A cégnyilvántartásból, sőt még a bankoktól is. Korábban, ha valakinek tartozása volt, azt csak a fizetéséből lehetett levonni.

A mostani rendelkezés értelmében viszont a végrehajtó bírósági végzéssel a kezében lefoglalhatja az illető eddig be nem vallott takarékbetétjét, vagy a bankszámláján szereplő teljes összeget. Úgy tudni, még vannak anonim betétek, de ezek száma egyre csökken.

A változások miatt a bankok szeptember elejétől kötelesek jelenteni a cégek bankszámlaszámát a főbb hivataloknak, köztük az APEH-nek, Vám- és Pénzügyőrségnek és a Cégbíróságnak. A változás ebben az, hogy eddig csak az első, hivatalos bankszámlaszámot ismerte a cégbíróság és az adóhatóság.

Ezután viszont a bankok kötelesek a vállalkozások többi számlaszámát is bejelenteni a hatóságnak. Ezeken a nem ismert számlákon éppen a lefoglalások miatt tartotta a legtöbb cég a pénzét. Banki szakemberek elmondták: az ellen ezután se tudnak mit tenni, ha valaki bármilyen okból más nevén tartja a pénzét, például családtag vagy egy barát nevén.
A végrehajtás felügyeletét a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara mától átveszi a megyei bíróságoktól, és egyúttal megkezdi az egységes adónyilvántartás kiépítését.