Semmiféle indokolható, elfogadható cél nem magyarázza a munkahelyek, iskolák kamerával történő ellenőrzésének bevezetését – véli Takács Albert helyettes ombudsman.

Egy törvénymódosítási javaslat szerint ugyanis a jövőben az érintettek hozzájárulása nélkül is figyeltethetik dolgozóikat, diákjaikat az intézmények vezetői. Az adatvédelmi biztos korábbi ajánlásában már az eddigi jogosultságokat is aggályosnak találta. – A személyhez fűződő jogok kizárólag indokolható céllal korlátozhatók – mondja Takács Albert alkotmányjogász, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. – Ilyen cél például a közrend, a közbiztonság védelme, illetve a vagyonvédelem. Kamerák elhelyezése a munkahelyeken, iskolákban azonban nem indokolható ilyen elfogadható céllal.

Mint arról a Népszava korábban beszámolt, az igazságügyi tárca törvénymódosító javaslata értelmében ugyanis nyilvános helyeken, a munkahelyeken és az oktatási intézményekben is elhelyezhetők lennének videokamerák. A képet és hangot rögzítő eszközök működtetéséhez pedig elegendő lenne az érintettek tájékoztatása. A felvételeket 48 óra elteltével pedig csak akkor törlik, ha azokon bűncselekmény, szabálysértés vagy fegyelmi vétség nem látható. A helyettes ombudsman hangsúlyozta: ilyen esetekben nem lehet elegendő a megfigyelésről szóló tájékoztatás. Be kell szerezni valamennyi érintett hozzájárulását is – amit egyébként bárki bármikor vissza is vonhat. Engedélyt kellene továbbá kérni minden vendégtől, látogatótól, ügyféltől, valamint azoktól, akik külső cégektől érkeznek a megfigyelt területre munkavégzés céljából. A munkahelyi, tanintézeti fegyelmet más eszközökkel kell fenntartaniuk az illetékeseknek – mondta Takács Albert.