Nem közeledtek az álláspontok az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) bér- és kollektív megállapodás bizottságában a jövő évi minimálbér kérdésében a hétfői egyeztetésen.

A kormány jövőre 50 ezer forint minimálbér-emelést javasolt. A munkavállalói oldal bruttó havi 57.500 forint minimálbérre tett javaslatot, illetve minden olyan megoldást elfogadhatónak tart, amely nettó 40-42 ezer forint minimálbért jelent. A munkaadók nettó 40 ezer forint havi minimálbért tartanak elfogadhatónak, s ezt úgy javasolják biztosítani, hogy az szja-kulcs ezen összegig nulla százalék legyen, a munkavállalói közterheket pedig a kormány vállalja át. A vitából kiderült, hogy a munkaadók és a munkavállalók a jövő évi minimálbér-emelésből jelentkező többlet-teherhez kompenzálást és többletteher-átvállalást várnak. A munkaadók számítása szerint a közteher-átvállalás 90 milliárd forint kiadást jelentene a költségvetésnek.

Herczog László, a Gazdasági Minisztérium miniszteri megbízottja a munkaadóknak arra a véleményére, amely szerint a minimálbér-emeléssel a kormány szociális probléma megoldását hárítja rájuk, elmondta: a munkabérnek a megélhetés költségét kell fedeznie. Ez közgazdasági és nem szociális kérdés. Eddig a munkaadók áron alul foglalkoztattak. Herczog László elmondta: a minimálbér-emelés kompenzálásaként fogható fel, hogy jövőre a tb-járulék 2 százalékkal csökken. Meg kell vizsgálni továbbá, hogy a Munkaerőpiaci Alapból milyen ellentételezésre van lehetőség – szerinte az ez évi mértéket meg lehet haladni. A minimálbér 50 ezer forintra emelése a vállalatoknak 0,5 százalék költségnövekedést jelent. A munkaadók és a munkavállalók vitatták, hogy a Munkaerőpiaci Alapból kell-e ellentételezni a minimálbér-emelés többlet-terhét. Szerintük az idei megoldás sem vált be, mert az egymilliárd forintos rendelkezésre álló keretből mindössze 200 millió forintot használtak fel erre a célra. Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke jelezte, hogy érdekképviseletük csak olyan kompenzálást tart elfogadhatónak, amely nem tesz különbséget a vállalkozások nagysága között. A kormányzati oldal képviselői az ülésen úgy nyilatkoztak, hogy minden elhangzott javaslatot megvizsgálnak, számításokat végeznek és az Országos Munkaügyi Tanács hétfői plenáris ülésén válaszolnak. A bizottság megtárgyalta és konszenzusos megállapodásra jutott a jövő évi munkaszüneti napokról szóló GM-rendelettervezetről. Eszerint jövőre augusztus 10., szombat munkanap, augusztus 19., hétfő pihenőnap, december 24., kedd pihenőnap, december 28., szombat munkanap lenne.