A tanúvédelmi program, a nyelvtörvény és a katonák jogállásáról szóló jogszabály is szerepel a ma kezdődő őszi ülésszakon az Országgyűlés napirendjén. Decemberig 35 törvényt kell elfogadnia a továbbra is háromhetente ülésező T. Háznak, ám a költségvetéssel most nem kell foglalkozniuk a képviselőknek.

Ma kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A hétfő – immáron hagyományosan – azzal indul, hogy szavaznak az MSZP és az SZDSZ által kezdeményezett vizsgálóbizottságok megtárgyalásának napirendre vételéről. A napirend-kiegészítést nyilván ma is elutasítja a kormánypárti többség. Ezt követően megkezdődik a magyar nyelv használatáról szóló jogszabály általános vitája, és az egészségügyet, a gyógyszer-, a szociális és az egészségbiztosítási ellátást, a tb-járulék fizetését, valamint az egészségügyi hozzájárulást érintő jogszabályok módosításának részletes vitája. Kedden a honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény általános vitája kezdődik. Szerdán a tanúvédelmi program, a katonák jogállása, valamint a közbeszerzések tisztaságáról szóló és a Közbeszerzések Tanácsának elmúlt hároméves tevékenységéről szóló jelentések lesznek napirenden. Csütörtökön a szociális ellátásról és a gyermekek védelméről szóló jogszabályokat, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosítását, valamint a munkanélküli-ellátások körének felülvizsgálatáról szóló jelentést tárgyalja a T. Ház.

A kormány jogalkotási programjában 35 törvény szerepel, ezek mindegyikét szeptemberben tervezik benyújtani az Országgyűlésnek. Ám a képviselőknek nem kell félniük: ezeket decemberig kell elfogadniuk, és a költségvetéssel sem kell foglalkozniuk.
Balsai István, a demokrata fórum frakcióvezetője szerint a legfontosabb a zárszámadási törvény, amely “mini költségvetésnek” is tekinthető, hiszen mintegy 340 milliárd forint sorsáról dönt. Nyugodt és mértéktartó kampányt szeretnének – hangsúlyozta Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője. A kampány persze el is durvulhat, Szájer szerint vannak erre utaló jelek, és félő: ez a parlamenti munkában is megjelenhet. Balczó István, a MIÉP frakcióvezető-helyettese tart attól, hogy az MSZP és az SZDSZ által életre keltett személyi kérdések uralják majd az őszi ülésszakot. Hasonlóan véli ezt az ellenzék is. Szent-Iványi István (SZDSZ) frakcióvezető szerint a választási kampány nagyon korán elkezdődött, a kormány az egész nyarat végigkampányolta kihelyezett ülésein.
Az MSZP viszont nem szeretné kampányrendezvények helyszínévé tenni a parlamentet, de nehéz lesz kivonnia magát a kormánypártok ilyen irányú törekvései alól – fogalmazott Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője. Szentgyörgyvölgyi Péter, a kisgazda-képviselőcsoport vezetője úgy véli: az utóbbi hetek “botrányai” nem befolyásolhatják a plenáris ülés munkáját.