Megsértette a kormány az államháztartási törvényt azzal, hogy múlt év végén a parlament jóváhagyása nélkül letéti számlára helyezett 94,5 milliárdot – szögezi le az Állami Számvevőszék a 2000. évi zárszámadásról készített jelentésében. Megállapították azt is, hogy az Országimázs Központ eltért a közbeszerzési törvény előírásaitól.

A kormány már akkor törvénytelenül járt el, amikor saját hatáskörben rendelkezett a költségvetési többlet sorsáról. Az államháztartási törvény előírásai ugyanis nem hatalmazzák fel a kormányt sem a központi költségvetési többlet felhasználására, sem a parlament által elfogadott előirányzatok növelésére, s csak veszélyhelyzetben – az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetve annak következményei elhárítása érdekében – hozhat átmeneti intézkedéseket, amelyekről az Országgyűlés legközelebbi ülésén be kell számolnia – magyarázza jelentésében az ÁSZ.

A következő hibát ott követte el a pénzügyi tárca, hogy letéti számlára utalta a felpántlikázott összeget, holott ezt a hatályos jogszabályi előírások nem teszik lehetővé. A kormány egyszerű határozattal múlt év december 21-én összesen 75 milliárd forintot helyezett a központi letéti számlára a tavalyi többletbevételekből, s további 19,5 milliárd forintot a Gazdasági Minisztérium letéti számlájára utalt át az állami támogatású bérlakásprogram előirányzatából. A többlet ahelyett, hogy a bevételeket gyarapította volna, teljesített kiadásként jelenik meg a múlt évi költségvetés mérlegében, kormányzati rendkívüli kiadások címen. Szakértők már ez év elején figyelmeztettek arra, hogy minden bizonnyal törvénytelenül számolta el kiadásként a Pénzügyminisztérium az előzetes mérlegben a letéti számlákra utalt többletbevételt.