Jogosulatlan adatkezelés gyanújával a IX. kerületi rendőr-kapitányság gyanúsítottként hallgatta ki lakásán Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjét szerdán délelőtt, mert az általa vezetett napilap korábban hírt adott egy kerületi bíróság folyosóján történt bántalmazásról – erősítette meg az MTI információját az érintett ügyvédje, Nehéz-Posony István.

Az ügy előzményeiről szólva a jogász emlékeztetett: a múlt év novemberében a II-III. kerületi bíróság folyosóján egy ügyvéd a perbeli ellenfelét testileg bántalmazta, ágyékon rúgta. A sértettet a mentő vitte el.

– Az eset miatt büntetőeljárás indult az ügyvéd ellen – közölte a jogász.

A jogosulatlan adatkezeléssel kapcsolatos ügy annak nyomán indult, hogy az esetet megírta a Magyar Nemzet 2000. november 21-i számában a lap egyik újságírója, majd később, 2001. január 23-án, az ügy folytatásának egyik részletéről – az etikai vizsgálat felfüggesztésének okáról – is hírt adott. Nehéz-Posony István tájékoztatása szerint a testi sértést elkövető ügyvéd sajtó-helyreigazítást nem kért, ellenben feljelentést tett jogosulatlan adatkezelés miatt.

Az illetékes nyomozóhatóság meg is indította az eljárást azon a címen, hogy az érintett hozzájárulása nélkül közölték a lapban nevét és beosztását.

Nehéz-Posony István álláspontja szerint a kérdés valójában az: mit írhatnak le az újságírók egy tudósításban és mit nem.

Hozzáfűzte: kérdés az is, hogy megvalósíthatja-e egyáltalán egy újságíró vagy egy szerkesztő a jogosulatlan adatkezelés bűncselekményét akkor, amikor a Büntető törvénykönyv szerint ezt csak hivatalos megbízással rendelkező adatkezelő követheti el.

Nehéz-Posony István jogi álláspontja alapján ezért az ügyészségnek meg kellene tagadnia a konkrét ügyben nyomozást.

– Ha igaz lenne, hogy nem lehet leírni egy megtörtént esetet, akkor végeredményben a sajtó mindennapi működése kerül veszélybe – fogalmazott Nehéz-Posony István. Hozzátette: ha az említett eset alapján tilos nyilvánosságra hozni az adatokat, akkor a rendőrségi szóvivők rendszeresen elkövetik ezt a bűncselekményt, hiszen hetente beszámolnak arról: mikor, kit vettek őrizetbe.A védőügyvéd közölte azt is, hogy védence nem tett vallomást az őt otthonában meglátogató rendőröknek. Jelezte, hogy Liszkay Gábor korábban – tanúként – már tett vallomást.

Tájékoztatása szerint a rendőrség a nyomozást pénteken lezárja, s azt követően majd az ügyészségen múlik, hogy kíván-e vádat emelni.