Az MSZP az egészségügy privatizációjával kapcsolatos törvénytervezet szövegének közzétételével társadalmi vitát kezdeményez, hogy a lakosság és az egészségügy minden szereplője közvetlenül is hangot adhasson véleményének, javaslatainak – tartalmazza az ellenzéki párt közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

A Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága MSZP-s elnöke által aláírt közleményben a szocialisták úgy vélekednek: a kormány álmegoldásokba menekül az egészségügyi privatizáció szabályozásával.

A volt egészségügyi miniszter megítélése szerint az egészségügyi közszolgáltatások szervezete, illetőleg a szabadfoglalkozású orvoslás szabályozása ugyan szükséges, de messze nem elégséges feltétele a magyar egészségügy talapra állításának.

– A kormány legújabb törvényjavaslatával mindössze elfedni és nem pótolni kívánja a napi működtetéshez, a karbantartásokhoz, az elavult gépek és műszerek cseréjéhez hiányzó forrásokat. A költségvetési szervből közhasznú társasággá alakuló kórházaknak felcsillantott hitelfelvételi lehetőség nem segít a kórházak egyre nyomasztóbb adósságválságán – véli az ellenzéki képviselő.

Rámutat arra, hogy a gyógyító intézmények adósságállománya, a lejárt határidejű
számlák nagysága napjainkra megközelíti a 25 milliárd forintot, kórházanként 10-500 millió forint között mozog.

– Az idei és a jövő évi költségvetés nem nyújt fedezetet a kórházi működőképesség elfogadható színvonalú fenntartásához, s a korábbi ígéretek ellenére sem rendezi a vagyon értékmegőrzését – fogalmaz Kökény Mihály.

Szerinte a törvényjavaslat kormányzati sikerpropagandája eltereli a figyelmet a kórházak pénzügyi ellehetetlenüléséről és hamis illúziókat kelt a várható változás hatásáról.

Az MSZP az egészségügy modernizációját elősegítő eszközként támogatja a kiszámítható és szabályozott privatizációt, ugyanakkor sürgeti a finanszírozási rendszer megújítását, a felhalmozott hiányok konszolidációját, a tőkehányad megtérítésének bevezetését.

Az ellenzéki párt jelzi: miután a javaslat az önkormányzatok tulajdonában lévő intézményekről, vagyontárgyakról rendelkezik, parlamenti elfogadása kétharmados támogatottságot igényel, ezért nem kerülhető meg a politikai egyeztetés folyamata.