Országos körözést bocsátott ki az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága szerdán a mintegy 130 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsított Simon László ellen

Simon László kedden gyanúsítotti idézése ellenére nem jelent meg a rendőrségen, és nem is mentette ki magát.

Garamvölgyi László elmondta: a rendőrség szerdán kezdeményezte a Legfőbb Ügyészségen nemzetközi elfogatóparancs kiadását Simon László ellen. Hozzátette: most már a hatóságok, ha rábukkannak Simon Lászlóra a jogszabály szerint azonnal kötelesek őrizetbe venni.

Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerda reggel az MTI-nek elmondta: hétfőn a munkaidő végén az ORFK SZBEI titkárságára telefon érkezett és egy férfihang Simon László nevében azt közölte az akkor éppen ott tartózkodó gépkocsivezetővel, hogy a beidézett külföldön tartózkodik, s ínszalag-szakadása miatt nem tud megjelenni a keddi kihallgatáson.

Hozzátette: a rendőrség nem tudta ezt a telefonbejelentést figyelembe venni, mert a telefonáló személye nem volt azonosítható és ellenőrizhető. Mint mondta: ha kedden a gyanúsított bármilyen orvosi igazolást küldött volna írásban vagy akár faxon is, ami ellenőrizhető és azonosítható lett volna, akkor ezt a nyomozó hatóság tudomásul veszi.

Simon László két fővárosi ingatlanában a múlt kedden házkutatást tartottak az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársai. Németh László ezredes, a SZBEI nyomozó főosztályának vezetője akkor elmondta, hogy a házkutatás során olyan iratokat foglaltak le, amelyek bizonyítékként használhatók fel az FVM tulajdonában lévő agrárcégek ügyében indított eljárásban. Múlt csütörtökre írásban beidézték Simon Lászlót, hogy gyanúsítottként kihallgassák, de ő nem jelent meg.

Lapértesülések szerint Simon László, aki Torgyán József főtanácsadója volt, az FVM irányítása alatt álló valamennyi cég szerződéseibe betekinthetett, s azután hagyta el az országot, hogy a bíróság nyáron letartóztatta több agrárcég vezetőjét.