Vádemelési javaslattal élt az ügyészség felé pénteken, a nyomozás lezárása után, a jogosulatlan adatkezeléssel gyanúsított Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője ellen a IX. kerületi Rendőrkapitányság

Amint azt Liszkay Gábor ügyvédje, Nehéz-Posony István az MTI-nek korábban elmondta: a Magyar Nemzet főszerkesztőjét jogosulatlan adatkezeléssel gyanúsítják, mert az általa vezetett napilap hírt adott egy kerületi bíróság folyosóján történt bántalmazásról.
A cikk a testi sértést elkövető ügyvéd – aki ellen büntetőeljárás is indult az eset miatt – hozzájárulása nélkül közölte nevét és munkahelyét.
A főszerkesztőt szerdán délelőtt hallgatta ki lakásán a IX. kerületi Rendőrkapitányság, az írás szerzőjét pedig egy 2000 márciusában hatályba lépett törvény alapján a rendőrség, ügyészségi utasításra, úgynevezett “rabosítási” eljárás során bűnügyi nyilvántartásba vette.
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége pénteki közleményében a sajtószabadság súlyos megsértéseként értékelte a Magyar Nemzet főszerkesztője és egyik újságírója ellen szerdán nyilvánosságra került rendőrségi eljárást.
A szakmai szövetség elnöksége emlékeztet egy hasonló, a Népszabadság egyik munkatársával tavaly júliusban megtörtént esetre, amikor Majtényi László adatvédelmi biztos megállapította, hogy a jogszabály ilyen értelmezése és alkalmazása indokolatlan.
– A jogértelmezés bizonytalanságát jelzi az is, hogy egy hasonló miskolci ügyben, ahol névtelen feljelentést tettek egy rádióállomás ellen, a rendőrség nem folytatta le az eljárást – mutatott rá az elnökség közleményében.