A Microsoft, a világ legnagyobb szoftvercégének üzleti gyakorlatát hivatali bejelentések szerint Dél-Koreában is vizsgálják. A Daum Communications internetszolgáltató panasza nyomán rövidesen vizsgálat indul a Windows XP operációs rendszer miatt – közölte szerdán Szöulban a Fair Trade Commission (FTC).

A Daum azt rója a Microsoft szemére, hogy az XP és az interneten használatos különböző programok összekapcsolásával versenyellenes helyzetet teremt. A Microsoft Korea nem kommentálta a vádakat. A panaszt először alaposan kivizsgálják, mondta a szoftvercég helyi leányvállalatának szóvivője.

A Daum Communications az ország legnagyobb internetes portálját tartja fent. Panaszának indoklásában kifejti, hogy a Microsoft az operációs rendszerek területén élvezett előnyét arra használja, hogy a Windows XP és más Microsoft-programok telepítésére kényszerítse a koreai számítógépgyártókat. A cég reményei szerint a beadványa nyomán az országban felfüggesztik az XP bevezetését.

A szoftvercég ellen Amerikában és az EU-ben is kartellellenes vizsgálat folyik. Az USA-ban mindenekelőtt a Windows Internet Explorer böngészőprogrammal való összekapcsolását vizsgálják. Az európai vizsgálóbizottság a nagygépes piaci szegmens meghódítására tett próbálkozásokat, illetve a Windows és a zenei és videofájlokat lejátszó Media Player összeépítésének gyakorlatát vizsgálja.