Sándor István nyugalmazott rendőr alezredes az adatvédelmi biztosnál hétfőn kezdeményezi, hogy szüntessék meg az ellene folyó büntetőeljárás iratainak 85 évre szóló titkosítását – közölte az MTI érdeklődésére Hegedűs László ügyvéd, Sándor István védője.

Sándor Istvánt, aki a kilencvenes évek közepén az azóta megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatóság felderítő tisztje volt hivatali visszaélés, vesztegetés alapos gyanújával vették őrizetbe tavaly októberben, egy nappal azelőtt, hogy az országgyűlés olajbizottsága meghallgathatta volna. Áprilisban szabadlábra helyezték, és benyújtották ellene a vádemelési javaslatot. Vádemelésről azonban mindeddig nem érkezett hír. A büntetőeljárás aktáit viszont a közelmúltban 85 évre titkosították a hatóságok. – Miután megítélésünk szerint nem történt bűncselekmény, és az államtitokká nyilvánítás feltételei sem állnak fenn, azt kérjük az adatvédelmi biztostól, szüntesse meg a titkosítást – közölte Hegedűs László. Hozzátette: ha az adatvédelmi biztoshoz intézett beadvány nem vezet eredményre, a bíróság előtt fognak tovább harcolni a büntetőeljárás aktáinak titkosítása ellen.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 26. paragrafusa úgy szól: Ha az adatvédelmi biztos eljárása során az adat minősítését – a nemzetközi szerződés alapján keletkezet minősített adatok kivételével – indokolatlannak tartja, a minősítőt annak megváltoztatására vagy a minősítés megszüntetésére szólíthatja fel. A felszólítás megalapozatlanságának megállapítása iránt a minősítő 30 napon belül a Fővárosi Bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben zárt tárgyaláson soron kívül jár el. A Sándor István ellen a Nógrád Megyei Főügyészségen hamis vád miatt folyó másik eljárásban az ügyvéd panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. Álláspontja szerint abban az ügyben hiányoznak a hamis vád büntette miatt lefolytatandó büntetőeljárás feltételei.