Számítunk arra, hogy az SZDSZ megfellebbezi a rendőrség nyomozást lezáró határozatát -jelentette ki a Magyar Hírlapnak Schlecht Csaba védője, Futó Barnabás.

Fővárosi Főügyészség elfogadta, hogy a BRFK nem kíván tovább nyomozni az állítólagosan Kaya Ibrahimnál fantomizálódott cégek ügyében, azonban amennyiben panasz érkezik, úgy azt el kell bírálnia. A továbbra is megválaszolatlan kérdések miatt Dornbach Alajos (SZDSZ) kérdést kíván intézni Polt Péter legfőbb ügyészhez.

A Schlecht Csaba ellen folytatott nyomozás lezárása ellen panaszjoguk van a feljelentőknek, így Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselőnek, az Apüsz elnökének, Szerdahelyi Szabolcsnak, s az SZDSZ jelenlegi elnöke, Kuncze Gábor is kézhez kapja a határozatot – közölte Futó Barnabás ügyvéd, aki ma veszi át a BRFK nyomozást megszüntető határozatát. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor a Fővárosi Főügyészségnek kell döntenie arról, elrendeli-e a további nyomozást – tette hozzá a védő. A BRFK kommunikációs osztálya keddi közleménye szerint a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen csődbűntett és adócsalás – összességében 37 millió forint – alapos gyanúja miatt folytatott nyomozást. A rendőrség megállapította, hogy az, aki Kaya Ibrahim adatainak felhasználásával 13 gazdasági társaságban szerzett tulajdon- és irányítási jogot – miután a cégek bejelentett székhelyükről eltávoztak – nem teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét, így a köztartozások behajthatatlanná váltak. Az APEH szerint a Centum Kft.-nek 88509894 forint tartozását tartják nyilván, melyből a büntetőjogilag értékelhető öszszeg 26009836 forint – áll a rendőrségi közleményben.

Ugyanakkor Polt Péter legfőbb ügyész Dornbach Alajosnak adott decemberi válaszában mindössze 11 millió forintnyi személyijövedelemadó-, áfa- és járuléktartozást jelölt meg. Az MH által akkor közölt dokumentumban azonban a bevallott járuléktartozás összege forintra megegyezik a rendőrség által most közölttel, vagyis 26009836 forint. Ugyanakkor Polt Péter a nyomozás adataira hivatkozva jelölte meg a jóval alacsonyabb összeget. Ma áttekinti a BRFK határozatát és válaszol az MH kérdésére: miből adódhat a különféle tájékoztatás – közölte Polt Péter legfőbb ügyész. Mint arról korábban hírt adott az MH, a Centum Kft.-vel kapcsolatban a rendelkezésre álló adatok alapján Schlecht Csabát gyanúsítottként hallgatták ki. Egyébként a Centum Kft. a gyanúsítás alapját képező cselekmények elkövetésekor nem rendelkezett vagyonnal, pedig a csődbűntett és az adócsalás törvényi feltétele, hogy a gazdálkodó szervezetnek legyen vagyona – olvasható szintén a rendőrségi közleményben. A Magyar Hírlap korábban azt is megírta, hogy a Századvég Nyomdaipari Kft. néven többek között a Fidesz jeles személyiségei – Orbán Viktor, Kövér László, Stumpf István – által alapított és utóbb átkeresztelt cég székhelyén “eltűnése” óta is Zenith Nyomdaipari Kft. néven nyomda működik, a Kövér család érdekeltségében.