A Várhegyi-perben előreláthatólag október végén, november elején hirdeti ki a Buda Környéki Bíróság az elsőfokú ítéletet – derült ki az ügy pénteki tárgyalásán.

Az ügyészség hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel vádolja Várhegyi Attilát, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkárát szolnoki polgármesterként 1994-95-ben elkövetett cselekményei miatt. Várhegyi Attila az eljárás során mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat.

A pénteki tárgyaláson befejeződött a tanúk meghallgatása. A bizonyítási eljárásból még az iratismertetés van hátra, és a perbeszédeket követően döntést hoz a bíróság.

A pénteki tárgyaláson a vesztegetés vádpontjával kapcsolatban tanúként hallgatták meg egy nyomda vezetőjét. Õ hét év távlatából leginkább csak arra emlékezett, hogy – az azóta megszüntetett – Központi Bűnüldözési Igazgatóság nyomozói házkutatási paranccsal megjelentek a cégnél és perceken belül elvitték az 1994-es iratokat. A nyomozók még a nyomdagépeket is le akarták foglalni, ám ettől végül az ügyvezető igazgató hosszas kérlelésére elálltak.

vádirat vesztegetéssel kapcsolatos vádpontja szerint Várhegyi Attila fideszes szolnoki polgármesterként magára vállalta az 1994-es önkormányzati választási kampányához szükséges pénz előteremtését és ennek nyomán több helyi cég fizetett a Mahir Szolnok Kft.-nek 60-600 ezer forint közötti összegeket. A peranyag szerint a kft. részéről teljesítés nem történt és az ügyletekről fiktív számlát állítottak ki.

A pénteki tárgyaláson a nyomda tanúként meghallgatott vezetője felismerte azt a neki felmutatott számlát, amelyet cége a Mahir Szolnok Kft. részére állított ki 1994-ben 527 ezer forintról. A tárgyaláson a bíróság felmutatta az elkészült választási plakátok példányait is.

A tárgyalás szeptember 21-én iratismertetéssel folytatódik a Buda Környéki Bíróságon.