A napokban megkezdődött annak a 20 éves fiatalembernek, Jan de Witnek a bírósági tárgyalássorozata, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő írta a közelmúlt egyik leghíresebb és egyben legnagyobb károkat okozó vírusát, mely az ismert teniszezőnő, Anna Kurnyikova nevét viselte.

Sokakat meglepett az ügyész lágyszívűsége, ugyanis Roelof de Graaf arra kérte a bíróságot, hogy a vádlott ne kapjon börtönbüntetést, hanem csak 240 órás közösségi munkára ítéljék. Az ügyész ezenkívül azt is indítványozta, hogy De Wit a tárgyalás után semmiképpen se juthasson hozzá az általa korábban használt számítógéphez, valamint CD-ROM-okhoz, melyek nagy része vírusprogramokat tartalmazott.
De Witet egyébként egészen pontosan azzal vádolják, hogy olyan adatokat kezdett terjeszteni a nemzetközi számítógépes hálózaton, melyek különböző károk okozására voltak alkalmasak. Szakértők szerint ezért a bűncselekményért a bíróság a legrosszabb esetben akár négyéves börtönbüntetéssel és akár 100 ezer guldenes büntetéssel is sújthatja a vádlottat, tehát az ügyész tényleg nagyon lágyszívűnek bizonyult, amikor a fentebb említett büntetést kérte kiróni De Wit számára.

Szakértők szerint De Wit tárgyalásának végkimenetele precedensértékű lehet, hiszen Hollandiában eddig még sohasem fordult elő, hogy valakit számítógépes vírusok írásával vádolva bíróság elé állítottak, de ezek szerint még a szélsőséges liberalizmusáról ismert Hollandiában sem lehet büntetlenül megúszni egy ilyen cselekményt. De Wit egyébként bevallotta, hogy egy ismert, úgynevezett féreggenerátor program segítségével készítette el a Kurnyikova vírust, melyet aztán szép csöndben elpostázott egy internetes levelezőcsoportnak, és ettől kezdve már lényegében futótűzként terjedt a vírus.

De Wit ügyvédje az első tárgyalások alatt azzal védekezett, hogy a bíróságnak jelenleg egyetlen olyan bizonyíték sincs a kezében, mely kétséget kizáróan azt bizonyítaná, hogy a védence által készített vírusprogram komolyabb károkat okozott volna bárkinek is. Az ügyvéd ezenkívül arra kérte a bíróságot, hogy De Witet minél hamarabb mentsék fel, engedjék szabadon, és a tulajdonát képező számítógépet és CD-ket is szolgáltassák vissza neki.