A legfőbb ügyész szakmai véleményezésre kiadta az ügyészség két főosztályának azt a kérelmet, amelyet ellenzéki képviselők küldtek Polt Péternek, az őrizetben lévő exállamtitkár, Szabadi Béla meghallgatása céljából. Az MSZP-s és SZDSZ-s képviselőkből álló, a kormányfő felelősségét vizsgáló részbizottság pénteken hallgatná meg a kisgazda politikust.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) nyomozásfelügyeleti főosztálya, valamint a büntetés-végrehajtási osztály szakvéleményére vár Polt Péter legfőbb ügyész, hogy engedélyezze az ellenzéki képviselőkből álló vizsgálóbizottság számára az előzetes letartóztatásban levő volt földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár meghallgatását – mondta az LÜ szóvivője, Horányi Miklós az [origo]-nak. Az úgynevezett részbizottság a múlt héten adta be kérelmét a legfőbb ügyésznek, mert pénteken kérdeznék ki a kisgazda politikust, aki a bizottság elnökének, Keller László információi szerint hajlandó lenne válaszolni kérdéseikre.

Nem tudni, hogy mikor készülnek el a szakvélemények, amelyek alapján majd eldönti a legfőbb ügyész, hogy meghallgathatják-e Szabadi Bélát, mivel semmiféle hivatalos határidő sem szab határt ennek – jelentette ki a szóvivő, aki hozzátette, hogy igyekeznek azért idejében dönteni. A szakmai vélemény egyebek között vizsgálja a részbizottság jogosultságát is. A szóvivő nem tudott arra válaszolni, hogy esetleges engedély birtokában hogyan és hol hallgathatják meg a raboskodó politikust. A részbizottság a börtönbe is elmenne, ha ott lehet csak beszélni a volt államtitkárral – mondta korábban Keller László.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége nem szavazta meg az FVM ügyeiben a kormányfő, Orbán Viktor felelősségét firtató vizsgálóbizottság felállítását, ezért az MSZP és az SZDSZ a képviselőikből álló részbizottságot hozott létre, amely a nyilvánosság segítségével végzi a munkáját.