A rendőrség szerint száznál is több számítógépet foglaltak le a Coca-Cola dunaharaszti központi telepén szoftverek illegális felhasználásának gyanújával – a cég a lefoglalás tényét cáfolja.

Egy bejelentés alapján kezdődött hétfőn szakértők bevonásával rendőrségi vizsgálat a Coca-Cola cégnél, azzal a céllal, hogy kiderítsék: az üdítőital-gyártó cégnél használnak-e jogtalanul bizonyos szoftvereket. Papp Péter alezredes, a szigetszentmiklósi rendőrkapitányság vezetője elmondta: száznál is több számítógépet foglaltak le, ugyanis a gyanú szerint a munkatársak jogtalanul használtak szoftvereket. A cég közleménye szerint ezzel szemben ” a vizsgálat folyamatban van, a hatóság számítógépeket a telephelyen nem foglalt le és onnan nem vitt el”.

A rendőrök helyben hagyás mellett foglalták le a számítógépeket. Ez azt jelenti, hogy a lepecsételt gépeken tovább dolgozhatnak ugyan, de szoftverjüket használójuk nem változtathatja meg. A rendőrök a gépeken lévő adatokat floppyra másolták és magukkal vitték a nyomozás érdekében. Az illegális szoftverprogramok többsége víruskereső programok, angol-magyar szótár, különféle rendszerprogramok, Windows-programok, amelyek után feltehetőleg nem fizettek jogdíjat a felhasználók. Ezért a nyomozás szerzői jogok megsértése vétségében indult. Ha a vád bebizonyosodik, akkor pénzbírsággal, vagy akár két év börtönnel is sújthatja a bíróság a tetteseket.

Horváth-Magyary Nóra, a Coca-Cola Beverages Magyarország Kft. sajtószóvivője annyit mondott: a cég együttműködik a rendőrséggel, hiszen nekik is érdekük a számítógépek használatánál a törvénytelenségek feltárása. A Coca-Cola belső szabályozása szerint csak az interneten vagy az általa telepített programok használhatók fel az üzemben. A gépek
lefoglalása a termelést nem hátráltatja, továbbra is rendes üzemmenet szerint működik a gyár.