Napokon belül kiderül, elrendelnek-e nyomozást az agrártárca nemrégiben kinevezett politikai államtitkára, Kékkői Zoltán ellen, aki Szabadi Bélát váltotta fel.

Azt próbálják tisztázni, vállalt-e szerepet a politikus egy többmilliós agrárpályázat dokumentumainak utólagos eltüntetésében – értesült a Magyar Hírlap. Kékkői komolytalannak tartja az ellene tett bejelentést, s nem zárta ki, hogy hamis vád miatt eljárást kezdeményez. Az előzetesben lévő Szabadi Béla távozását követően elképzelhető, hogy az agrártárca új politikai államtitkára ellen is eljárás indul. Megerősített értesülések szerint egy közérdekű bejelentést követően feljelentéskiegészítést rendelt el az államtitkár ügyében a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Augusztus végén névvel, címmel ellátott bejelentés érkezett a Legfőbb Ügyészségre, amely szerint egy Baranya megyei kisgazda vezető jogosulatlanul nyert el egy több millió forintos minisztériumi pályázatot – tudtuk meg. Az illető ellen időközben eljárás is indult, ám a bejelentő szerint a kifogásolható pályázattal kapcsolatos dokumentáció eltüntetésében szerepet játszhatott Kékkői Zoltán is. Miután a bejelentés nem tűnt teljesen megalapozatlannak, az iratokat megküldték a z ügyészségi nyomozó hivatalnak. Vitéz Miklós, a hivatalvezető az MH érdeklődésére megerősítette a szeptember 7-én elrendelt feljelentéskiegészítés tényét.

Kékkői Zoltán érthetetlennek és komolytalannak minősítette a bejelentés rá vonatkozó részét. Mint a Magyar Hírlapnak elmondta, ismeri az eljárás alá vont Baranya megyei kisgazda politikust, ám vele sem üzleti, sem baráti kapcsolatban nem állt. A hivatalos adatok esetleges megsemmisítéséről szólva pedig leszögezte: még most, államtitkárként sem lenne lehetősége ilyet tenni. Nem titkolta, hogy ha az ügyészség megalapozatlannak ítéli a bejelentést és megtagadja a nyomozást, eljárást kezdeményez a bejelentő ellen hamis vád miatt. Ha igazolódik a bejelentő állítása, hivatali visszaélés, illetve bűnpártolás alapos gyanúja miatt indítványozhatják a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.
Vizsgálat indult Vonza András miniszterrel kapcsolatban is – értesült a Népszabadság.